Kategórie
Humanistická pomoc

229 fotografií rukojemníkov v Gaze – 229 obedov pre ľudí v núdzi

Každý jeden z nich má svoju tvár, meno a životný príbeh.

Nesmieme na žiadneho zabudnúť, pretože ľudský život je najvyššou hodnotou.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku (logo)
Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku.

Viac ako mesiac uplynul od teroristického činu. Ozbrojení militanti vtrhli na územie Izraela. Za jeden deň pri ňom zomrelo násilnou smrťou viac ako 1 400 civilistov. Teroristický čin tohto rozsahu sa blíži k 11. septembru 2001. Okrem zastrelených, podrezaných či podpálených civilných obetí sa v zajatí ocitlo viac ako 200 rukojemníkov. Medzi nimi sú mladí ľudia i seniori, ktorí prežili koncentračné tábory. Sú zadržiavaní na neznámom mieste v Gaze.

Izrael si po tomto teroristickom čine uvedomil, že existencia ozbrojenej zložky hnutia Hamas predstavuje priame ohrozenie existencie jedinej demokracie na Blízkom východe. Hnutie Hamas totiž neskrývane deklaruje cieľ vymazať z mapy sveta fungujúci štát, kde majú kolísku dve monoteistické náboženstvá.

Zneškodnenie ozbrojených militantov je v záujme izraelského a palestínskeho ľudu, ktorí túžia po mieri a pokojnom spolužití. Práve to je zámer izraelskej armády, ktorá však naráža na živý obranný štít tvorený nevinnými palestínskymi civilistami. Odpaľovacie rampy na nemocniciach a školách či muničné sklady v ich podzemí sú dôkazom vnímania hodnoty ľudského života palestínskymi vodcami.

Práve hodnota ľudského života bola leitmotívom spoločného podujatia Ústredného zväzu židovských náboženských obcí a zariadenia Oáza – nádej pre nový život, ktoré už roky veľmi úspešne vedie otec Peter Gombita.

Po celom svete sa organizujú podujatia žiadajúce návrat zadržiavaných rukojemníkov. Aj podujatie v Bernátovciach malo za cieľ vyslať signál podpory úsiliu o ich záchranu, avšak je aj prejavom spolupatričnosti s našimi blížnymi, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Kde sú naši blízki? Práve túto otázku si kladú mnohí klienti zariadenia Oáza – nádej pre nový život. Vďaka vnútornej sile a pomoci otca Petra Gombitu sa snažia opäť dostať svoj život do vlastných rúk. Rovnakú otázku si kladú rodinní príslušníci 229 rukojemníkov násilne odvlečených do pásma Gazy.

Otec Peter Gombita, rímskokatolícky kňaz a riaditeľ organizácie Oáza – nádej pre nový život: „Boh nám dal dar – túto planétu, aby sme na nej mohli prežiť úžasný, radostný život. Každý jeden ľudský tvor na Zemi má na pokojný a dôstojný život rovnaké právo. Ak vidíme, že sa niekto ocitne v tragickej situácii, bez prístrešia, ak je chorý, hladný či násilím oddelený od svojich blízkych, musíme mu pomôcť. Moje či tvoje šťastie totiž závisí od šťastia iného.“

Richard Duda, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku: „Pomoc núdznym a odkázaným je v judaizme jednou z takzvaných miciev, teda dobrých skutkov, ktoré po celý život konáme. Sme neochvejne presvedčení, že žiaden dobrý človek si nezaslúži byť opustený či strádajúci. Preto práve týmto obedom vysielame posolstvo spolupatričnosti, vzájomnosti a ochoty pomôcť. Zároveň sme nesmierne vďační za všetky prejavy solidarity s rukojemníkmi. Veríme, že sa čoskoro budú môcť opäť objať so svojimi najbližšími.“

Foto:

Oáza – nádej pre nový život (16. 11. 2023)
Oáza – nádej pre nový život (16. 11. 2023).
Oáza – nádej pre nový život (16. 11. 2023)
Oáza – nádej pre nový život (16. 11. 2023).
Oáza – nádej pre nový život (16. 11. 2023)
Oáza – nádej pre nový život (16. 11. 2023).

Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *