Kategórie
Tlačové správy

Predstavili sme ďalší odborný tím, tento raz na obnovenie dôvery v spravodlivosť

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SASKA), ktorá dnes predstavila piaty odborný tím – Radu pre obnovu dôvery v spravodlivosť.

Právny štát a obnova dôvery, ochrana práv menšín a ľudské práva, ako aj väzenstvo a jeho humanizácia. Toto všetko sú priority Rady pre obnovu dôvery v spra­vod­li­vosť, ktorú dnes predstavila SASKA. Rada je tak už piatym poradným orgánom strany po Rade pre zách­ra­nu zdravotníctva, Rade pre bu­dúcnosť školstva, Rade pre do­bie­ha­nie EÚ a Rade pre energetickú bezpečnosť.

„SASKA je strana plná odborníkov a ako obvykle, aj teraz budeme mať najlepší program. Zamerali sme sa najväčšie problémy našej krajiny, a tými sú zdravotníctvo, školstvo, ekonomický rast, energetika a spravodlivosť. K štyrom oblastiam sme už predstavili silný odborný tím, dnes predstavujeme piaty,“ povedal predseda SASKY Richard Sulík.

Dodal, že nikdy sa nevyhýbali problémom, vždy ich riešili a teraz budú riešiť tie, ktoré ľudí naozaj trápia.

„Som rada, že v SASKE jednoznačne cítim podporu pre tému spravodlivosti, právneho štátu a obnovy dôvery v štát a jeho inštitúcie. Sú to dôležité témy, osobitne dnes a v SASKE patria medzi priority. Je totiž ne­vyhnutné, aby mali ľudia dôveru v štát. Toto sa nepodarí, ak ne­vy­rie­ši­me staré kauzy, ktoré ťažia spoločnosť. Otázniky v mnohých vážnych prípadoch, nedoriešené kauzy, podozriví, ktorí stále nie sú postavení pred súd… s touto situáciou môže byť spokojný málokto, pretože vedie k bez­nádeji. A bez­nádej ľudí vedie k radikálnym riešeniam,“ povedala predsedníčka rady a tímlíderka SASKY pre spravodlivosť Mária Kolíková.

Rada sa bude zameriavať na postavenie zločincov čo najskôr pred súd a očistenie spoločnosti od korupcie, zmenu paragrafu 363, reformy prokuratúry a súdnictva, elektronizáciu justície, pomoc podnikateľom, a teda na obnovu občianskeho zákonníka a zákona o obchodných spoločnostiach. Podstatné je, aby sa ľudia na Slovensku cítili dôstojne, bude sa preto zameriavať tiež na to, aby boli tresty primerané, aby bolo väzenstvo humánne, prioritou je aj implementácia iných trestov, ako je odňatie slobody. Prioritou rady je aj ochrana základných ľudských práv – práv žien, Rómov i párov rovnakého pohlavia, LGBTI+ ľudí.

Členmi Rady pre obnovu dôvery v spravodlivosť sú tváre, ktoré majú v tejto oblasti množstvo skúseností. Je to právnička Slavomíra Henčeková, ústavný právnik a riaditeľ legislatívno-právneho odboru Kancelárie prezidenta SR Tomáš Hubinák, historička, etnografička a odborníčka na ľudské práva a zlepšenie postavenia menšín Zuzana Kumanová aj bývalý generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Róbert Mudronček. V tíme je aj advokát, právny historik, teoretik a metodológ práva Tomáš Gábriš, právnička a bojovníčka v sociálnych témach a za ochranu slabších Vladimíra Marcinková, právnik, ktorý sa zasadzuje za ochranu spravodlivosti Alojz Baránik a napokon strážca pravidiel a legislatívneho procesu, právnik Ondrej Dostál.

„Je nedôstojné, že ústava ako základný zákon je menená tak často a tak jednoducho, ako to funguje v sú­čas­nosti. Naším cieľom je predstaviť také riešenia, ktoré by vychádzali z ústavnej teórie a z praxe. Predstavíme možnosti, ktoré by boli odpoveďou na súčasný parlamentný legislatívny život a na smršť, v ktorých sa strácajú občania i predstavitelia verejného života,“ povedal člen rady Tomáš Hubinák.

V oblasti väzenstva bude hlavnou úlohou pokračovať v začatej humanizácii.

„Pôjde napríklad o vytváranie priaznivých a dobrých podmienok pre život vo väznici, zvyšovanie ubytovacej kapacity pre väznené osoby, podporu sociálnych kontaktov väzňov či zlepšovanie sociálneho a ekonomického postavenia personálu, ktorý plní mnohé náročné úlohy,“ priblížil zopár detailov ďalší z členov rady Róbert Mudronček.


Autorka: Ivana Nittmannová, komunikačné oddelenie SASKY.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *