Kategórie
Humanizmus

Sociálni demokrati očividne nechcú odluku cirkví od štátu

Fico by mohol iniciovať referendum o odluke, ale nechce.

Prečítal som si rozhovor predsedu vlády Roberta Fica pre Nový čas. Zaujala ma jeho odpoveď o iniciovaní referenda.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine sa hovorí o možnosti vybudovať základňu NATO na našom území. Prezident Andrej Kiska túto možnosť neodmietol, vy ste zásadne proti. Prečo? Ako člen aliancie by sme mali prevziať aj zodpovednosť, nie?

Robert Fico: „Aj za cenu odchodu z politiky by som nikdy nesúhlasil s vojenskou základňou NATO na území Slovenskej republiky. Je zlé, ak niekto chce také malé krajiny ako je Slovensko vťahovať do veľkých geopolitických súbojov. Aj keď sme v NATO, neznamená to, že musíme mať na našom území základne s cudzími vojskami. Ak by nás do toho niekto nútil, inicioval by som referendum.“

Takže, ak ide o to, či vybudovať základňu NATO na našom území, je predseda vlády Robert Fico ochotný vyhlásiť referendum. Nikto sa občanov nepýtal formou referenda, či chceme vstúpiť do NATO. Zrazu toľká ochota.

Zaujíma ma iný problém v spoločnosti. A to odluka cirkví od štátu. Prečo nie je ochotný iniciovať referendum za odluku cirkví od štátu? Veď už dlhý čas rezonuje medzi občanmi diskusia o odluke.

Z výskumu Sociologického ústavu SAV vyplýva, že o úplnú odluku štátu a cirkví má záujem 31,34 % občanov Slovenskej republiky. 26,24 % sa vyjadrilo za podporu cirkví v niektorých oblastiach verejného záujmu.

Na otázku o financovaní cirkví „V súčasnosti sú najväčšie cirkvi a náboženské spoločnosti financované prostredníctvom štátneho rozpočtu. Myslíte si, že je správne, aby cirkvi a náboženské spoločnosti boli financované zo štátneho rozpočtu?“ odpovedalo NIE 46,2 %, a ÁNO 30,83 %.

Na otázku „Súhlasili by ste s prijatím zákona, podľa ktorého by boli cirkvi a náboženské spoločnosti financované iba formou poukázania časti dane od členov a sympatizantov?“ odpovedalo ÁNO 46,51 % a NIE 37,52 %.

Už v Programovom vyhlásení občianskej iniciatívy Verejnosti proti násiliu a Koordinačného výboru slovenských vysokoškolákov z obdobia Nežnej revolúcie v roku 1989 sa v 7. bode písalo:

„Žiadame dôslednú odluku cirkví od štátu.“

Túto požiadavku dodnes všetci politici, ktorí boli pri moci, ignorovali.

Keď vezmem do úvahy, že vo voľbách z 10. marca 2012 získala strana SMER – sociálna demokracia 1 134 280 hlasov (to je 44,41 %), a majú v Národnej rade Slovenskej republiky 83 poslancov, tak mi z toho vyplýva, že súčasná vládna garnitúra je v otázke odluky rovnaká ako všetky predošlé vlády. Mohli jednoducho schváliť ústavný zákon o odluke. Nikto by im v tom nezabránil!!! Keby Fico chcel referendum, už dávno by sa uskutočnilo. Pri toľkej prevahe poslancov v NR SR by sa referendum ani nemuselo uskutočniť. Stačila by politická vôľa poslancov NR SR, aby uskutočnili potrebné kroky smerujúce k odluke.

Žiaľ, takáto politická vôľa nie je. Pamätné slová Roberta Fica:

„Väčšina občanov je integrálnou súčasťou cirkví. Bol by som veľmi rád, že ak veriacemu človeku je cirkev matkou, nech štát je všetkým občanom otcom.“

Hotový manželský pár.

emotikon

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 14. 10. 2014.

Jedna odpoveď na “Sociálni demokrati očividne nechcú odluku cirkví od štátu”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *