Kategórie
Osobné

Otázka na zavolanie

Dnes som mal telefonát. Zavolal mi mladík, ktorý mi povedal, že má 14 rokov. Opýtal sa ma, čo si myslím o „nečistote“. Zdôveril sa mi, že chodí na náboženskú výchovu, a kňaz (katechéta) čosi rozprával o tzv. „duchovnej nečistote“.

Mladík sa ma opýtal, že čo si o tom myslím.

Nuž, takto, humanisti nemajú taký svetonázor ako kresťania. Takže nejaké tzv. „duchovné nečistoty“ nepovažujeme za reálne. Podľa humanistov ide o snahu ovládať kresťanov pomocou nejakých zákazov.

Za nečisté môžem považovať napríklad ruky po použití WC. Alebo nečisté môžem mať prsty za nechtami. Nečistota sa prejavuje v telesnom význame, keď sa dlhšie neokúpeme. Nečistota súvisí s hygienou.

Pokiaľ máme na mysli mentálnu hygienu, tak nečisté môžu byť škodlivé myšlienky, napríklad, keby som uvažoval o tom, že niekomu ublížim, zavraždím niekoho, alebo zabijem nejaké domáce zvieratko, napríklad psíka alebo mačičku.

Za nečisté myšlienky nemožno považovať zabitie prasaťa, ktoré chováme za účelom pokrmu. Potravinový reťazec patrí k životu, len vegánom, prípadne vegetariánom, vadí usmrtenie prasaťa za účelom pokrmu. Ale jedia rastliny, tie sú tiež živé, a niektorí vedci dokazujú, že i rastliny majú jednoduché nervy, prípadne cítia. Vegánom nevadí, že „vraždia“ rastliny? Cítiace „bytosti“?

Ale poďme k telefonátu. Mladíka zrejme trápi čosi iné. Uvažujem, že keď má 14 rokov, že je v puberte. Je to zložitý stav. Sám som ho prežil. Najsilnejšia bola sexuálna túžba. Zrejme toto má kňaz na mysli.

Poviem na rovinu, masturbácia patrí k puberte. Je vždy lepšie masturbovať, ako sexuálne znásilniť spolužiačku, ktorá má tiež 14 rokov.

V puberte som sa netrápil masturbáciou, akurát som dbal na konvenčné zvyky, a nerobil som to verejne. Dokonca som dbal na to, aby ma ani príbuzní nevideli masturbovať. Kňaz mu možno nahovára, že je to „nečisté“, masturbovať. Vyvediem kňaza z omylu. Psychiatri považujú masturbáciu za prirodzenú súčasť puberty.

Masturbácia nijako neubližuje v puberte. Hormóny sa množia, je ich veľa, a masturbácia je nástroj na ich vyplavenie.

Jedno je isté, mladík si z náboženskej výchovy neodnesie nič rozumné. Nanajvýš bude mať v dospelosti nejaké traumy, psychické poruchy.


Autor: Ján Parada.

Jedna odpoveď na “Otázka na zavolanie”

Dodám, že ten kňaz, ktorý mu dohovára o tzv. nečistote, sám masturbuje, pokiaľ nezneužíva nejakú duchovnú sestru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *