Kategórie
O politike Osobné

Pozor na falošný otvorený list od Vladimira Putina

Hoax rozširuje aj Slovensko-ruská spoločnosť.

5. marca 2015 uverejnila Slovensko-ruská spoločnosť článok Putinova výzva za mier: Európania, naozaj chceme III. svetovú vojnu?

Slovensko-ruská spoločnosť tvrdí, že autorom výzvy je V. V. Putin. Vladimir Vladimirovič Putin je prezident Ruskej federácie.

Slovensko-ruská spoločnosť na svojej stránke hlása, že prináša „zaručene pôvodné a neskreslené správy“. Predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti je JUDr. Ján Čarnogurský, ktorý sa v roku 2014 uchádzal o funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Nebol úspešný. Vo voľbách, ktoré sa konali 15. marca 2014, v prvom kole získal 12 207 hlasov od občanov, čo je menej než potrebných 15 000 podpisov, ktoré potreboval na to, aby mohol kandidovať.

Už 19. februára 2015 upozornili na stránke Hoax (Internetové podvody, klamstvá a špina), že v sociálnej sieti Facebook sa šíri falošný otvorený list od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Citujem zo stránky Hoax:

„Upozornili ste nás na podivný hoax, ktorý sa šíri hlavne cez e-maily a na Facebooku. Najskôr sa však objavil práve na Facebooku. Do redakcie sme dostali podnet, ktorý vedie priamo na Facebook neznámej ženy, ktorá údajný list od Vladimíra Putina uverejnila na svojom Facebooku. Jeho pisateľ si dal záležať, aby vyzeral vážne použitím prezidentovho celého mena a zdôraznením, koho je vlastne prezident. Výzva a osveta o mieri a zlu zo západu, o ktorú sa tento list snaží, však nepochádza od Putina. Ten totiž žiaden list medzi ľudí nevypustil a dosvedčuje o tom aj fakt, že nikde neexistuje popis a cesta, prípadne zdroj toho, odkiaľ, od koho a cez koho sa vlastne list mal dostať medzi ľudí. Podobné hoaxy sa v minulosti už objavili. Tento konkrétny je na internete absolútne neznámy, napriek tomu prezident Putin kontaktoval pár vybraných stratených bezvýznamných nepolitikov, aby šírili jeho posolstvo medzi obyčajným ľuďom? Tento konkrétny sledovaný v konkrétnom prípade niesol fotografiu z TASR, čo je ešte viac zarážajúce.“

„Znenie tohto listu prikladáme do článku, no neodporúčame ho prijímať ako reálny list od skutočného prezidenta. Ide o výmysel. Jeho pisateľ spravil niekoľko chýb, ktorými dáva najavo, kto je jeho pisateľom. Malo by ísť o človeka, ktorý sa snaží týmto výmyslom rozprúdiť diskusiu, pripísať jeho slová prezidentovi, pretože vie, že vyvrátiť spojenie medzi výsledným dielom a prezidentom môže byť problém. Rovnako je tak problém dokázať aj pravdivosť takéhoto spojenia. Z kancelárie ruského prezidenta žiadne takéto vyjadrenie formou listu nevyšlo od apríla minulého roka a vôbec vyhlásenia týkajúce sa vojny majú dokonca samostatnú internetovú stránku, takže by každý o akomkoľvek vyjadrení ruského prezidenta vedel. Kým v skutočnosti určité závery neexistujú, v tomto liste už závery sú. Neuveriteľné. Aj to dokazuje, že ide o výmysel. Vzhľadom na skladby slov a viet list môže pochádzať zo Slovenska, alebo relatívne existuje možnosť, že v krajnom prípade môže ísť o veľmi dobrý preklad češtiny. Hlúposť je aj v tom, že by sa prezident podpísal pod chaotický list bez posolstva, ktoré by reálne prezident do listu použil a mimo to, každé pozorné oko si všimne najmä také spojenia, ktoré dokazujú, že pisateľ je len neznámy podporovateľ ruského prezidenta, nie ruský prezident samotný.“

Na facebooku tento list od Putina uverejnila Stanislava Červeňová. V diskusii zo 17. februára 2015 Stanislava Červeňová tvrdí:

„Písala som Putinovi pred tromi týždňami.“

Chcel by som vidieť zdrojový kód e-mailovej správy, alebo kópiu toho listu s obálkou, lebo neviem, či Červeňová dostala od Putina e-mail alebo list poštou. Podľa mňa Červeňová klame.

Otázka je, prečo tejto propagande, presnejšie demagógii, podľahla aj Slovensko-ruská spoločnosť. Alebo vie neúspešný kandidát na prezidenta, JUDr. Ján Čarnogurský, potvrdiť pravosť listu? Ak pošle na adresu redakcie e-zinu Humanisti.sk (admin@humanisti.sk) potrebné dôkazy, tak určite mu to uverejnia. Neuverejnenie dôkazov budem považovať za správny predpoklad, že naozaj ide o hoax.

Preto verejne vyzývam Jána Čarnogurského, aby predložil verejnosti dôkazy o pravosti listu.

Archív:

Slovensko-ruská spoločnosť
Slovensko-ruská spoločnosť.
Slovensko-ruská spoločnosť
Slovensko-ruská spoločnosť.
Stanislava Červeňová
Stanislava Červeňová (Facebook).
Hoax
Hoax.
Hoax
Hoax.

Autor: Ján Parada.

3 odpovede na “Pozor na falošný otvorený list od Vladimira Putina”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *