Kategórie
Tlačové správy

Stačí dodržať niekoľko pravidiel a zima vás za volantom nezaskočí

Vonku stále vládne pomerne teplá jeseň, preto mnoho vodičov odkladá prezutie pneumatík.

Skupina AURES Holdings

Podľa predikcií niektorých meteorológov príde zimné počasie náhle, a preto sa treba pripraviť, aby nás pokles teplôt nezaskočil. Nejde však len o prezutie. Pripomeňme si niektoré základné pravidlá, ako zimné obdobie stráviť na ceste v bezpečí a v aute, v čo naj­lep­šom stave. Predídete tým problémom aj po­ten­ciál­nym zby­toč­ným nehodám.

Čo sa týka pneumatík, zimné obutie s dezénom aspoň 4 mm je povinné od 15. no­vem­bra do 31. mar­ca, pokiaľ je cesta pokrytá súvislou vrstvou snehu či ľadu, alebo aj mimo tohto obdobia, ak takýto stav vozovky hrozí pre aktu­álne počasie.

„Rozhodne neodporúčam spoliehať sa na celoročné pneumatiky, pretože nemajú tie správne vlastnosti do zimy v našich podmienkach. Oproti tomu klasické zimné gumy majú vyššie percento prírodného kaučuku, takže sú pružnejšie, čo je pre jazdu na zimnej vozovke zásadné,“ vysvetľuje Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ spo­loč­nosti AURES Holdings, pre­vádz­ku­jú­cej siete auto­centier AAA AUTO a Moto­techna.

Automatické svietenie nestačí

Hmly, sneženie a skorý západ slnka prináša počas zimy zhoršenú viditeľnosť. Aby ste boli na ceste za každej situácie dobre vidieť, obíďte si svoje auto a presvedčte sa, že vám v po­riadku fungujú predné aj zadné svetlá, vrátane smeroviek a hmlových svetiel. Pri jazde s auto­ma­tickým svietením sa často stáva, že senzor nerozpozná napríklad hmlu alebo hustý dážď, necháva zapnuté iba denné svietenie predných diód a zozadu je potom auto úplne neviditeľné. Preto za volantom vnímajte situáciu a vo vlastnom záujme včas ručne zapínajte hmlovky alebo stretávacie svetlá, pri ktorých sa rozsvietia aj svetlá vzadu, aby ste predišli možným kolíziám.

Vyčistené auto, správna výbava a pre­vádz­kové náplne

Nielen byť videný, ale aj sám dobre vidieť je pre bezpečnú zimnú jazdu extrémne dôležité. V aute preto stále vozte škrabku, zmeták a špeciálny sprej na rozmrazovanie okien, pokiaľ práve nemáte vyhrievané aj čelné sklá. V mrazivých ránach šetrne oddeľte primrznuté stierače od skla, aby sa pri ich spustení nepotrhali gumičky. A pokiaľ vás na zapar­ko­va­nom aute prekvapila vrstva snehu, zmeťte ho nielen z okna, ale aj zo strechy, aby pri jazde neohrozoval vozidlá jazdiace za vami.

Samozrejmosťou je doplnenie nemrznúcej zmesi, aby vám v aute nezamrzla chladiaca kvapalina, rovnako ako zimná kvapalina do ostrekovačov. Náročné zimné počasie vám môže nachystať nemilé prekvapenie v podobe vybitého akumulátora, či už vo vašom aute alebo vo vozidle niekoho v okolí. Na nezaplatenie sú v takom prípade štartovacie káble. Spolu s nimi sa v zime oplatí voziť aj lopatu na odhádzanie snehu, deku, dostatok tekutín a niečo na jedenie pre prípad dlhého státia v kolónach.

Ako jazdiť

Na mokrej, namrznutej alebo zasneženej vozovke sa môže počas sekundy stať takmer čokoľvek, takže univerzálna rada pre vlastnú bezpečnosť znie: jazdiť s väčším rozostupom. Brzdná dráha je na mokrej vozovke dvojnásobne dlhá a na ľade dokonca ešte oveľa dlhšia. Nehľadiac na fakt, že od idúcich áut strieka dozadu voda a odlietavajú rôzne nečistoty, vrátane kamienkov, ktoré dokážu poškodiť čelné sklo.

Pri mokrej vozovke a teplote pod 4 °C majte na pamäti, že voda na ceste môže byť už zamrznutá a zvoľte adekvátny jazdný štýl. Vyhnite sa prudkému brzdeniu tým, že budete predvídať a priebežne mierne pribrzďovať. Do zákruty vchádzajte pomaly, pribrzdite si ešte pred ňou a rozhodne nie až prudko počas zatáčania. Zákrutou prechádzajte pri pravej strane vozovky. A čo keď sa auto skutočne dostane do šmyku a cítite, že nad ním nemáte kontrolu?

„Základné pravidlo je pozerať sa tam, kam chcete ísť, hlavne vôbec nebrzdiť, vyšliapnuť spojku a točiť volantom proti smeru, kam sa stáča zadok auta. Ak sa zadok pri šmyku stáča doprava, volantom točte doľava, tak aby auto malo zostať na ceste,“ pripomína Petr Vaněček.


Autorka: Dominika Brindžáková, AURES Holdings.

Správu dodal Michal Račko z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *