Kategórie
Tlačové správy

INESS spúšťa nové kolo Ekonkvízu

Testovanie z ekonómie pre každého.

Ekonomický kvíz

Ekonomické vzdelávanie na Slovensku bolo na školách dlhé roky zanedbávané. Výsledkom sú nízke úspory, viera, že zisky sú nemorálne či predsudky o Rómoch, ktorí vraj ruinujú štátny rozpočet. INESS sa snaží o ekonomických mýtoch hovoriť, avšak len aktívne vzdelávanie širokej verejnosti dokáže zmeniť veci k lepšiemu. Aj preto sme v roku 2022 spustili Ekonkvíz – testovanie z ekonómie pre každého.

Ekonkvíz je voľne dostupný online nástroj, ktorým si záujemcovia môžu zdarma otestovať svoje znalosti z ekonómie. Je určený pre všetkých bez ohľadu na vek, zamestnanie, či štúdium. Test pozostáva z 20 otázok, na ktoré je nutné odpovedať v časovom limite 30 minút. Na záver sa užívateľovi zobrazí zhrnutie výsledku, správne a nesprávne odpovede aj s krátkym vysvetlením. Cieľom projektu je súťaživou formou podporiť záujem o ekonomické témy medzi Slovákmi, odovzdať im spätnú väzbu, ako aj odporúčania na študijné materiály.

„Slováci si v ekonomických témach veria, no dáta často hovoria opak. Z testovania v Ekonomickej olympiáde, do ktorej sa každoročne zapoja tisícky stredoškolákov vieme, že študenti ovládajú čísla a pojmy, no ich použitie v praxi im robí problémy. Študenti zlyhávajú aj v základnej matematike – vypočítať jedno percento zo 100 000 eur je pre každého druhého problém,“ hovorí Monika Budzák, riaditeľka Ekonomickej olympiády z INESS.

INESS plánuje spustením niekoľkých kôl losovania o hodnotné ceny motivovať verejnosť zapojiť sa do Ekonkvízu. Každý, kto splní podmienky súťaže a zapojí sa v stanovenom termíne do Ekonkvízu, bude zaradený do losovania. Prvé kolo testovania pre verejnosť sa uskutoční v termíne 10. 10. – 28. 10. 2022. Okrem ocenených z verejnosti budú samostatne odmenení aj študenti stredných škôl, ktorí sa do testovania zapoja. Z najlepších testov budú vylosovaní traja víťazi spomedzi verejnosti a traja stredoškoláci. Ceny do losovania venoval NAY Elektrodom a súťažiaci budú hrať o tablet, mobilný telefón, smart hodinky, čítačku kníh, tlačiareň a slúchadlá.

Projekt tiež podporil Erasmus+ a Slovenská asociácia poisťovní.

Všetky ďalšie informácie o súťaži ako aj samotný test nájdu záujemcovia na stránke Ekonomický kvíz.

Ekonkvíz organizuje INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Okrem analytickej činnosti INESS organizuje viaceré dlhoročné a úspešné vzdelávacie projekty v oblasti ekonómie. Medzi najznámejšie patria Cena štátu či Ekonomická olympiáda pre stredoškolákov, s viac ako 11 300 súťažiacimi v uplynulom roku. V roku 2019 inštitút vydal učebnicu ekonómie Ekonómia v 31 hodinách pre stredné školy.


Autor: INESS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *