Kategórie
O politike

Róm ako Slovák

Politická korektnosť je neseriózny jav v spoločnosti.

23-ročný Marek B.
23-ročný Marek B.

Aktuality.sk uverejnili článok Vo Veľkej Británii zavraždili Slováka.

V článku sa píše:

„V britskom Bradforde došlo k vražde Slováka.

Ako píše britská BBC, o život prišiel 23-ročný Marek B., ktorého našli mŕtveho 23. októbra na jednej z bradfordských adries. Vyšetrovatelia potvrdili, že zomrel po bodnom poranení.

Do väzby vzala britská polícia iného Slováka – Stanislava M., ktorý predstúpi pred súd 3. novembra.

Peter Susko z Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí správu o smrti Slováka nepotvrdil, na otázku Aktuality.sk, či ministerstvo disponuje informáciami o prípade, odpovedal: ‚Nie.‘

Diskusia k tomuto článku bola zrušená.

Prečo je diskusia pod týmto článkom zrušená, vysvetľujú v článku Vypíname niektoré diskusie.

Aktuality.sk sa rozhodli, že k niektorým článkom budú už od začiatku vypnuté diskusie.

11. 8. 2014 – Od dnešného dňa vypíname diskusie k niektorým typom článkov. Dôvodom je rastúca nenávisť a zhoršujúca sa komunikácia a slovník diskutérov.

Ide predovšetkým o témy Ruska, Ukrajiny, islamu a Rómov.“

Ak by išlo naozaj o občanov Slovenskej republiky, ktorí sú slovenskej národnosti, tak predpokladám, že diskusiu by nezrušili. Ale nakoľko ide pravdepodobne o občanov Slovenskej republiky, ktorí sú rómskej národnosti (Rómovia), tak diskusiu preventívne zrušili.

Do článku „nemôžu“ napísať, že ide o Rómov. Lebo, čo ak títo Rómovia nevedia ani poriadne hovoriť po rómsky, a ani sa nijako zvlášť nehlásia k rómskemu etniku. Je totiž veľa Rómov, ktorí tvrdia, že sú slovenskej národnosti. Cítia sa ako Slováci, aj keď vyzerajú ako Rómovia, a geneticky u nich prevládajú rómske korene.

A vypla by sa diskusia aj v prípade, že by išlo o občana Slovenskej republiky českej národnosti? Alebo maďarskej národnosti?

Výraz Slovák, ktorý je použitý v článku znamená, že ide o občana Slovenskej republiky, bez ohľadu na národnosť alebo etnikum. Aj o americkom prezidentovi Obamovi sa povie, že je Američan (občas), niekedy, že je Afroameričan, lebo sa už nepatrí povedať, že je černoch. Černoch rovná sa Afroameričan. Akurát, že belochom sa už nepovie Euroameričan. Ale túto nerasistickú formu politickej korektnosti som už kritizoval v článku A prečo nie Euroameričan?

Pozrel som sa aj na spomínanú stránku BBC a zistil som, že v článku vôbec nespomínajú, že ide o Slováka. Ale spomína sa to v policajnom hlásení. V roku 2022 to už tam neviem nájsť, ale v roku 2014 sa na stránke „West Yorkshire Police“ uvádzalo:

“Friday, 24 October 2014 – A postmortem yesterday confirmed that the victim, who was 23 and from Slovakia, died from a single stab wound.”

“30 October 2014 Last updated at 14:50 GMT

Murder accused appears in court over Bradford man’s stabbing

Marek Benak, 23 died from a single stab wound.

A 47-year-old man has appeared in court charged with murdering a man found stabbed at a house in Bradford.

Marek Benak, 23, was found dead at an address in Great Horton Road on 23 October.

A post-mortem examination found he died from a single stab wound.

Stanislav Misko, 47, of Carlisle Road, Bradford, was remanded in custody by the city’s magistrates and will appear at Bradford Crown Court on 3 November.”

Na Slovensku žije veľa ľudí s priezviskami Beňák a Benák. Rovnako je veľa ľudí s priezviskami Misko, Miskó, Miško a Miškó. Takže môže ísť o občanov zo Slovenskej republiky. Beriem aj do úvahy fakt, že veľa Rómov zo Slovenska žije v Spojenom kráľovstve.

Názov článku som zvolil Róm ako Slovák, pretože Slováci si musia zvyknúť, že pod pomenovaním Slovák nemusí byť len občan slovenskej národnosti, ale občan Slovenskej republiky akejkoľvek národnosti, vietnamskej, bulharskej, českej, rusínskej alebo hoci aj maďarskej. Akejkoľvek, ku akej sa niekto na Slovensku hlási. Zároveň názov článku Róm ako Slovák reflektuje na rozhodnutie redakcie Aktuality.sk vypínať diskusie pod článkami, ktoré sa týkajú Rómov. Lebo je zaujímavé, že v zahraničí, napríklad v Česku, hovoria o Slovákovi Józsefovi Berényiovi, že je Maďar. Pozri článok Osmine Slovákom môže vládnuť Maďar Berényi. O svojom občianstve nechce hovoriť.

Nový Čas.sk uverejnil článok Berényi dúfa, že aj v SR bude môcť byť prezident Róm alebo Maďar, kde pomenovania Róm a Maďar sa týkajú tiež Slovákov, akože občanov Slovenskej republiky. Aj pre Aktuality.sk sú Slováci (občania Slovenskej republiky) Róm a Maďar v článku Róm alebo Maďar by mohol byť slovenským prezidentom, verí Berényi. V agentúre SITA považujú za normálne hovoriť o občanovi Slovenskej republiky maďarskej národnosti, že ide o Maďara.

„Bugár si myslí, že na Slovensku ešte nemôže byť prezidentom Maďar. Pripomenul, že keď sa Maďari v roku ’98 prvýkrát dostali do vlády, boli vyhrážky. V roku 2002 boli otázky, čo keby bol Maďar predsedom národnej rady, ale pomaličky sa to vyvíja.“

SME.sk to zvýraznili priamo v nadpise článku Bugár: Prezidentom ešte nemôže byť Maďar.

TASR uverejnila správu Prahu povedie Bratislavčanka Adriana Krnáčová, v ktorej sa píše:

„Novou pražskou primátorkou bude Slovenka Adriana Krnáčová…“

A TASR spomína zdroj Novinky.cz. V článku Pražskou primátorkou bude Krnáčová z 31. 10. 2014 sa vôbec nespomína, že je Slovenka alebo Bratislavčanka.

Áno, narodila sa síce v Bratislave, ale doma rozprávala po maďarsky a nemecky. Pritom v Prahe žije viac ako 20 rokov.

V Česku sa o nej nevyjadrujú, že je Slovenka. Len novinári na Slovensku majú nutkanie pripomínať, že pokiaľ sa narodila na Slovensku, tak je Slovenka. Nielen v TASR, ale aj napríklad denník SME už v nadpise článku Pražskou primátorkou bude Slovenka Adriana Krnáčová zdôraznil, že ju v redakcii považujú za Slovenku.

Ako je to s ňou naozaj? Je to občianka Českej republiky slovenskej národnosti? Čiže Češka? Alebo primátorkou hlavného mesta Českej republiky (Prahy), môže byť aj občianka Slovenskej republiky? Čiže Slovenka. Je alebo nie je Češka slovenského pôvodu? Pretože české občianstvo má Krnáčová päť mesiacov a trvalý pobyt v Prahe ešte o niečo kratšiu dobu.

„Do Českej republiky som prišla ale už v roku 1995…“ „…mečiarovská nenávisť kvôli spolupráci s maďarskou menšinou ju z krajiny vraj nakoniec vyhnala,“ píše sa v článku z 19. 10. 2014 na stránke TÝDEN.cz.

Na Wikipédii s českou verziou sa tiež nespomína, že je Slovenka, akurát sa tam uvádza, že sa narodila 26. septembra 1960 v Bratislave v Československu. Na svojom blogu uviedla:

„Narodila som sa v Bratislave v minulom tisícročí.“

Akoby chcela naznačiť, že ide o veľmi dávnu minulosť, že už ju nespája s Bratislavou veľké puto. Vo svojom životopise na stránke českého politického hnutia ANO tiež nehovorí, že je Slovenka, len spomína slovenčinu medzi svojimi jazykovými znalosťami.

Jazyková znalosť:

čeština slovom a písmom
slovenčina slovom a písmom, rodná reč
nemčina slovom a písmom, rodná reč
angličtina slovom a písmom
maďarčina slovom, rodná reč
ruština slovom a písmom
taliančina slovom“

Takže, niekedy je politicky korektné povedať, že ide o Róma (alebo Maďara, a. i.), zvyčajne pri pozitívnej správe, a niekedy je to politicky nekorektné, najmä pri negatívnej správe.

Archív:

BBC
BBC.
West Yorkshire Police
West Yorkshire Police.
Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová.
TÝDEN.cz
TÝDEN.cz.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 31. 10. 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *