Kategórie
O politike

Čo komunista Ľuboš Blaha opäť nepochopil

Ľuboš Blaha: „Tak najnovšie majú slniečkari problém už aj zo zvrchovanosťou Slovenska – liberálny extrémizmus prerazil ďalšie dno.“

Oslavy zvrchovanosti SR v obci Stará Bystrica
Oslavy zvrchovanosti SR v obci Stará Bystrica.

Obec Stará Bystrica organizuje Oslavy zvrchovanosti SR, ktoré sa uskutočnia 15. – 16. júla 2022.

Na oslavách mali vystúpiť aj Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) a Peter Bič Project.

Nevystúpia!

SĽUK sa 10. júla 2022 vyjadril:

„16. júla 2022 mal Slovenský ľudový umelecký kolektív vystúpiť na oslavách zvrchovanosti v obci Stará Bystrica. Z medializovaných vystúpení, ako aj z webovej stránky obce Stará Bystrica, sme sa dnes dozvedeli, že obec porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou.

Takéto spájanie našej organizácie s politickou stranou je hrubým porušením uvedeného článku zmluvy, pričom o tomto konaní obce sme nemali žiadnu vedomosť a dozvedeli sme sa to až 10. 7. 2022. Z tohto dôvodu sa SĽUK predmetného podujatia nezúčastní.“

Do SĽUK-u sa 11. júla 2022 tvrdo pustil Ľuboš Blaha:

„Účasť odriekol aj SĽUK, ktorého zriaďovateľom je ministerstvo kultúry. Ovládané OĽaNO. Aká náhoda. SĽUK vraj nechce hrať na politickej akcii. Oslavy v Starej Bystrici totiž tradične podporila aj strana Smer. A to je akože najväčšia katastrofa na svete. Len pripomínam, že hrať na liberálnej Pohode SĽUK-u nevadilo. Ale oslavy štátnej zvrchovanosti sú pre štátne umelecké teleso problém – rozkošné. Pri všetkej úcte – aj to, čo spáchal SĽUK, je guľka do vlastnej hnáty. Tým, že odmietli prísť na oslavy zvrchovanosti, urazili všetkých vlastencov, ktorí v Starej Bystrici budú – všetkých bežných ľudí, ktorí majú radi ľudovú kultúru. Liberálne kaviarne počúvajú americké odrhovačky, tie sa vykašľú na celý SĽUK. Tí pohŕdajú slovenskou kultúrou, tobôž ľudovou. Veď ako hovoria, Slováci sú len ‚frustrát‘ a ‚alkoholici‘. Pre koho chce hrať SĽUK, keď vyurážal svojich vlastných poslucháčov a priaznivcov? Pre pubertiakov z Pohody, ktorí zo všetkého najradšej chodia ocikávať spovednice? Keď ich stretnete, odpľujte si. Vyhlásili Slovákom liberálny džihád a chcú zničiť všetky naše národné tradície – je čas ich vytesniť zo slovenskej spoločnosti.“

K tomuto od Blahu: „odmietli prísť na oslavy zvrchovanosti, urazili všetkých vlastencov“.

Čo to tára ten Blaha? SĽUK sa predsa jasne vyjadril, že obec porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou.

Liberálny extrémizmus? Liberálne kaviarne? Liberálny džihád? Uvedomuje si vôbec Blaha, aké oxymorony vypúšťa do sveta? A aký má problém s tým, že na Slovensku sa veľa pije alkoholických nápojov? Áno, veľmi veľa ľudí „chľastá“. Už Ľudovít Štúr sa pohoršoval nad biedou Slovákov, nad tým, že je priveľa alkoholikov!

Prečo Blaha nekritizuje starostu obce Stará Bystrica, že nedostatočne vysvetlil SĽUK-u pri podpisovaní dohody, že s kým sa bude spájať vystúpenie SĽUK-u na týchto oslavách?

Starosta obce PhDr. JUDr. Ján Podmanický, PhD. sa k spornej udalosti vyjadril 11. júla 2022:

„Ak niekto spolitizoval toto podujatie, je to strana OĽANO, ktorá v nedeľu 10. júla 2022 vydala stanovisko, ktorým sa od osláv dištancovala a zároveň spustila pohon na partnerov a účinkujúcich, na základe čoho nám niektorí interpreti cez FB oznámili, že nevystúpia. Tento nepochopiteľný postoj hnutia OĽaNO ma mrzí o to viac, že sme mali naozaj úprimný záujem politické subjekty skôr spájať, ako za každú cenu rozdeľovať. Dôvodom malo byť, že podujatie podporila strana SMER-SD. Organizácia podujatia takéhoto rozmeru si vyžaduje značné náklady, a keďže vstup je bezplatný, podujatie sa darí realizovať vždy len s podporou rôznych darcov. Aj v tomto roku, tak ako často aj v minulosti, strana SMER-SD podujatie podporila, a aj napriek tomu vždy súhlasila s konceptom osláv ako podujatia, na ktorom sa zúčastňujú viaceré politické strany. Diskusný klub Osláv zvrchovanosti je sprievodné podujatie, ktoré malo vytvoriť platformu na diskusiu a pluralitu názorov. Podujatie sa nemalo konať na hlavnom pódiu, a dobrý zámer organizátorov dokazuje aj plánovaná diskusia dvoch poslancov z opačného politického brehu. Ak je na Slovensku v 21. storočí problémom aj to, že niekto ide diskutovať, tak sa môžeme vážne zamyslieť, či sa Slovensko neposúva opäť k názorovej totalite.“

Totalite? Prečo starosta nedostatočne vysvetlil SĽUK-u podmienky pri podpisovaní Zmluvy o umeleckom vystúpení?

Blaha sa zbytočne obúva do SĽUK-u. Keď už Blaha robí toľko kriku proti liberálom, tak nech vyžaduje od starostu, aby odstúpil, nakoľko koná nezodpovedne.

Na Blahovi nepochopím jednu vec: Čo má spoločné SĽUK s liberálmi? Vari s nimi diskutoval? A preto pozná ich politické názory?

Na oslavách nevystúpi ani Peter Bič Project. Aj oni sú slniečkari a liberáli? A Blaha bude mlčať!

Blahovi pripomeniem minulosť. Keby sa niekto pred rokom 1989 dožadoval zvrchovanosti Slovenska, skončil by ako politický väzeň. Dovtedy bola skutočná totalita. Dnes je sloboda, spojená so zodpovednosťou. Ak starosta konal nezodpovedne, že porušil dohodu, tak je to slobodné rozhodnutie SĽUK-u, že odstúpili od takejto dohody.

Niektorí humanisti považujú komunistu Blahu za humanistu. Nuž, pre mňa je to čudný humanista!


Autor: Ján Parada.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *