Kategórie
Tlačové správy

Nadnárodná spolupráca otvára možnosti k veľkým inovačným projektom

Sofia – Bulharsko – Spolupráca medzi severom a juhom Európy je pre Slovensko strategická. Na summite predstaviteľov štátov Iniciatívy Trojmorie (Three Seas Summit and Business Forum) v bulharskej metropole to zdôraznila podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová.

„Iniciatíva Trojmorie je pre nás prínosom vďaka rozšíreným možnostiam spolupráce medzi zapojenými štátmi v strategických hospodárskych oblastiach. Ako dôležité vnímame posilnenie vzťahov medzi severom a juhom Európy, medzi krajinami, ktoré mali pred rokom 1989 spoločný osud a chcú užšie spolupracovať aj teraz,“ povedala vicepremiérka Remišová s tým, že iniciatíva je užitočným doplnkom spolupráce ďalších existujúcich platforiem v rámci Európskej únie.

Dôležitou témou diskusie predstaviteľov štátov počas summitu bola digitálna transformácia a boj proti kybernetickým hrozbám.

„Máme spoločnú minulosť, máme spoločnú budúcnosť a čelíme rovnakým výzvam. Preto je pre nás medzinárodná spolupráca v kyberbezpečnosti veľmi dôležitá,“ dodala vicepremiérka.

Trojmorie tvorí 12 členských štátov ležiacich medzi Baltským, Jadranským a Čiernym morom – Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Bulharsko a Rumunsko. Všetky okrem Rakúska sú postkomunistické krajiny. Záujem o členstvo prejavilo aj Nemecko. Iniciatívu aktívne podporuje tiež americká administratíva, na summite sa zúčastnili viacerí kongresmani a cez telemost na ňom vystúpil prezident Joe Biden.

„Veľmi pozitívne hodnotíme podporu transatlantického partnerstva, na ktorú iniciatíva kladie dôraz,“ pripomenula Remišová.

Členské štáty spolupracujú najmä v oblasti energetiky, dopravy a digitalizácie. Investície sa financujú z rezervného fondu, ktorého cieľová suma má byť 5 miliárd eur. Vicepremiérka Remišová vyzvala podnikateľov z členských krajín, aby sa spolupodieľali na investíciách do spoločných projektov v kľúčových oblastiach iniciatívy, ale tieto projekty musia podľa nej prinášať efekt pre občanov jednotlivých štátov a musí by zabezpečená ich rentabilnosť.

Doteraz sa z fondu iniciatívy zrealizovali tri investície v každej zo strategickej oblastí. Okrem Cargounit (železničná leasingová spoločnosť; Poľsko) a Greenergy (dátové centrum; Estónsko) aj do rakúskej energetickej spoločnosti Energy, ktorá vlastní solárne elektrárne na Slovensku, v Česku a v Bulharsku schopné generovať výkon 80 MW a má záujem o ďalší rozvoj v celkovom objeme 2 GW.

Slovenská republika tiež predložila zoznam ďalších prioritných projektov pre financovanie z fondu Iniciatívy Trojmorie. Ide napríklad o plynovod Eastring, rýchlostný cestný koridor R4 Via Carpathia, výrobu batérií od spoločnosti InoBat či geotermálnu elektráreň PW Energy Žiar nad Hronom.

„Sú to všetko veľké investičné projekty, ktorých realizácia má šancu na úspech práve vďaka nadnárodnej spolupráci, ktorú ponúka Iniciatíva Trojmorie,“ dodala podpredsedníčka vlády.

Spoločná fotografia zo summitu
Spoločná fotografia zo summitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *