Kategórie
Tlačové správy

Úmrtie moderátora Júliusa Viršíka nesúviselo s očkovaním

Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine pána Viršíka.

Július Viršík
Július Viršík (1964 – 2021).

Pán Viršík bol zaočkovaný prvou dávkou 10. apríla a 26. mája zomrel na zlyhanie srdca. Krátko po medializácii, bez bližších informácií, bolo toto úmrtie na internete v rôznych formách spájané s očkovaním. Takéto správy šírili Marián Kotleba, Marek Čulen alebo užívateľský profil Ján Bielik.

Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, vylučuje súvis medzi očkovaním pán Viršíka a jeho úmrtím:

„V prípade úmrtia pána Júliusa Viršíka bola vykonaná pitva. Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca. Očkovanie, ktoré absolvoval pred vyše 1,5 mesiacom, nie je možné dávať do súvisu s jeho úmrtím.“

Prosíme vás o opatrnosť pri správach a internetových statusoch, ktoré akékoľvek úmrtia automaticky dávajú do súvisu s očkovaním. Zneužívanie podobných udalostí na podnecovanie strachu k očkovaniu môže viesť k ďalším úmrtiam na COVID-19 a k opakovane preplneným nemocniciam.

Na Slovensku zomrie denne v priemere zhruba 170 ľudí. Mnohí z nich boli v nejakom čase očkovaní.

V prípadoch úmrtí, v ktorých pitva preukáže možný súvis s očkovaním, o tom následne otvorene informujeme. Takéto prípady zatiaľ evidujeme tri. Zaočkovaných proti Covidu-19 prvou dávkou máme už vyše 1,6 milióna ľudí.

Na COVID-19 zomrelo na Slovensku už 12 320 a v súvislosti s Covidom-19 ďalších 2 413.

Foto: TASR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *