Kategórie
Tlačové správy

Nebezpečná detská cestovná postieľka stiahnutá z trhu

Organizácia dTest chráni i tých najmenších.

Ideálna cestovná postieľka by mala byť pohodlná, prenosná a predovšetkým bezpečná. V testoch, ktoré vykonala spotrebiteľská organizácia dTest, nevyhovela zo 17 modelov viac než polovica vzoriek – nesplnili požiadavky noriem v oblasti bezpečnosti a odolnosti.

Testovaniu výrobkov určených pre deti sa organizácia dTest venuje pravidelne – či už ide o kozmetiku, potraviny, vybavenie domácnosti, či pomôcky na cesty, medzi ktoré patria autosedačky alebo práve detské postieľky.

„Na bezpečnosť a nezávadnosť detských výrobkov kladieme obzvlášť veľký dôraz,“ uvádza šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová a pokračuje: „Na základe výsledkov nášho posledného testu detských postieľok sme preto podali podnet Českej obchodnej inšpekcii, aby v prípade nevyhovujúcich modelov zahájila šetrenie.“

Rôzne veľké pochybnosti v bezpečnosti, odolnosti alebo stabilite našli akreditované laboratóriá pri 10 modeloch z celkových 17. Bezpečnostné požiadavky i skúšobné metódy sa riadili normami ČSN EN 716-1 +AC a 716-2, ktoré sa okrem iného zaoberajú tým, či pri výrobku nie sú v dosahu dieťaťa ostré hrany, vyčnievajúce súčiastky, malé diely alebo otvory či medzery. Testy tiež objavili nedostatočne chránené zipsy, ku ktorým sa môžu prebojovať kradmou rukou detské pršteky.

„Pri výrobku Coto Baby Samba Lux 2020 hrozilo uviaznutie detskej hlavičky v úložnej kapse a pri teste stability sa postieľka prevrátila. Dostala preto najnižšie a v konečnom súčte nedostatočné hodnotenie,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová.

Česká obchodná inšpekcia nariadila tento model na základe podnetu organizácie dTest stiahnuť z trhu ako potenciálne nebezpečný. V ďalších prípadoch sú výrobky stále predmetom šetrenia, a pokiaľ budú nájdené nevyhovujúce nedostatky, potom i tam môže byť nariadený zákaz k uvedeniu na trh, povinnosť okamžitého stiahnutia výrobku vrátane povinnosti spätného prevzatia nevyhovujúcich výrobkov od spotrebiteľov.

„Všeobecne prospešná organizácia dTest vznikla za účelom obhajoby práv a oprávnených záujmov zákazníkov na spotrebiteľskom trhu. A to je presne tento prípad. Naše testovanie odhalilo nebezpečný výrobok, ktorého používanie by mohlo mať i fatálne následky. Ale vďaka nášmu podnetu ČOI došlo k jeho stiahnutiu, takže by už nemal žiadne dieťatko ohrozovať,“ uzatvára za dTest šéfredaktorka Hoffmannová.

Kompletný test detských cestovných postieľok z roku 2021 je k dispozícii na webovej stránke časopisu dTest.


Autorka: Lucie Korbeliusová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *