Kategórie
Tlačové správy

Prijatie masmediálnych zákonov musí ísť ruka v ruke s bojom proti konšpiráciám

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k masmediálnym zákonom, o ktorých sa rokuje dnes v NR SR.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je presvedčená, že musíme konečne posunúť naše médiá do 21. storočia. Aj z toho dôvodu oceňujeme zámer ministerstva kultúry priniesť do parlamentu balík mediálnych zákonov, ktoré boli roky zanedbávané a nezmenené.

„Je jasné, že vláde Smeru takýto stav vyhovoval, no je našou povinnosťou zmeniť zákony, ktoré tu definoval ešte Vladimír Mečiar. Osobne vítam, že sa zákonom o masmediálnych službách zvýši transparentnosť financovania masmédií a aj sprehľadní ich majetkové a personálne pozadie. Všetky masmédiá sa tak budú musieť zapísať do registra partnerov verejného sektora a zverejňovať všetkých darcov, ktorí im počas roka dajú viac ako 1 200 eur. V prípade, že danú povinnosť nesplnia, bude médiám hroziť pokutu až do 20-tisíc eur,“ priblížil poslanec NR SR za SaS a člen Výbor NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin.

Cieľom novely autorského zákona je zaviesť európske smernice z roku 2019. Snahou je zlepšiť využívanie kreatívneho obsahu v digitálnom prostredí.

„Novelu autorského zákona vnímame ako príležitosť transparentného nastavenia pôsobenia Organizácií kolektívnej správy (OKS) (SOZA, LITA, SLOVGRAM, OZIS a SAPA). Naším záujmom je nastaviť férové podmienky pre umelcov a autorov, ktorých práva zastupujú a taktiež pre platiteľov za licencie za šírenie diel. Aj z toho dôvodu som si dal parlamentným inštitútom vypracovať komparatívne porovnanie podmienok a postavenia OKS v iných členských krajinách. Práve toto porovnanie nám môže pomôcť, ako čo najlepšie legislatívne zastrešiť povinnosti a práva pre organizácie kolektívnej správy, aby napríklad neprichádzalo k súbežnej správe práv umelcov viacerými OKS-kami,“ hovorí Roman Foltin.

Obidva zákony sú podľa SaS krokom vpred a preto ich poslanci SaS v prvom čítaní podporia.

„Keďže nechceme len formálnu legislatívnu úpravu zákona o mediálnych službách, budeme sa ešte s ministerstvom kultúry rozprávať o konkrétnejšej predstave vymáhateľnosti pokút a funkčných nástrojoch efektívneho dodržiavania pravidiel zo strany rôznych konšpiračných médií. Taktiež sa budeme ministerstva ešte pýtať na finančné kompenzácie, ktoré sa negatívne dotknú v prípade novovznikajúcich povinností najmä financovania RTVS. Verím však, že prijatie týchto zmien nebude pre ministerstvo kultúry len formalitou, ktorú požaduje legislatíva EÚ, ale začne sa intenzívnejšie venovať konšpiračným médiám a šíreniu hoaxov, ktoré majú devastačný účinok na našu spoločnosť,“ uzavrel poslanec za SaS Roman Foltin.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *