Kategórie
Tlačové správy

Keď sa škola zmení na kuchyňu poznania

Projekt „Hovorme o jedle“ učí deti rozumieť tomu, čo jedia.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podporuje už trinásty ročník celoslovenského pro­jek­tu „Hovorme o jedle“, ktorý učí deti vnímať jedlo ako hodnotu a chápať pôvod potravín, ktoré jedia každý deň.

Projekt organizuje Slovenská poľnohospodárska a po­tra­vi­nár­ska komora (SPPK) v spolupráci s Národným po­tra­vi­no­vým katalógom a s podporou Ministerstva pô­do­hos­po­dár­stva a rozvoja vidieka SR.

Príhovor ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča
Príhovor ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča.

Do tohoročného ročníka sa zapájajú stovky základných škôl z celého Slovenska. Počas týždňa od 13. do 17. ok­tób­ra deti maľujú, píšu, tvoria a rozprávajú o jedle, o práci farmárov a potravinárov, o pôvode surovín, o udrža­teľ­nos­ti i o tom, prečo má význam vyberať si kvalitné slo­ven­ské potraviny.

„Som presvedčený, že o jedle treba hovoriť od útleho veku. Nie preto, aby sme z detí robili výživových odborníkov, ale preto, aby rozumeli, odkiaľ pochádza ich chlieb, mlieko či jablko. Aby vedeli, že za tým všetkým je poctivá práca slovenského farmára a potravinára,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Týždeň o jedle a tvorivé aktivity

Tento rok sa žiaci i učitelia venujú témam ako „Naša záhrada“, „Chlieb náš každodenný“, či „Mlieko a mliečne výrobky“. Aktivity prebiehajú formou výtvarných, literárnych, fotografických a projektových súťaží, ktoré rozvíjajú kreativitu, tímovú prácu a schopnosť detí zamýšľať sa nad tým, čo jedia. Školy organizujú ochut­náv­ky, besedy, výstavy, školské trhy či exkurzie na farmy. Mnohé triedy si počas týždňa pripravujú vlastné jedlá z lokálnych surovín alebo prezentujú regionálne potraviny zo svojho kraja. Projekt je súčasťou širšej snahy rezortu o zvyšovanie potravinovej gramotnosti detí a mládeže – aby si uvedomovali, že potraviny nie sú samozrejmosťou, ale výsledkom dlhého reťazca práce ľudí, pôdy, zvierat a tech­no­ló­gií.

„Verím, že práve takto – v školách a rodinách – vy­cho­vá­me generáciu, ktorá si bude vážiť jedlo, prácu na pôde aj hodnotu zdravia,“ dodal minister Takáč.

Značka kvality SK ako symbol poctivých potravín

Značka kvality

Rezort pôdohospodárstva dlhodobo podporuje aj pro­gram Značky kvality SK, ktorý motivuje spotrebiteľov i školy vyberať si domáce produkty s overeným pôvodom. Projekt „Hovorme o jedle“ je preto aj platformou, ktorá približuje deťom tento symbol kvality a jeho význam pre zdravie, ekonomiku i ochranu životného prostredia.


Autor: odbor komunikácie MPRV SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *