Kategórie
Osobné

Z kresťanského rádia odišla kvôli riaditeľovi tretina ľudí

Sťažujú sa na bossing a ponižovanie.

Desiatky zamestnancov a spolupracovníkov odišli zo súkromnej kresťanskej rozhlasovej stanice Radio Proglas. Ako dôvod uvádzajú nekolegiálne správanie riaditeľa a majiteľa rádia Martina Holíka. Zaznievajú i slova o manipulácii a bossingu. Holík kritiku odmieta, podľa neho ide okrem iného o snahu prevziať nad rádiom kontrolu.

Radio Proglas je súkromná stanica, ktorá ale funguje na nekomerčnom základe. Vznikla v deväťdesiatych rokoch, jej riaditeľom bol od začiatku Martin Holík, ktorý je zároveň katolíckym kňazom v brnianskej diecéze. Aby mohol podnikať, má špeciálne poverenie, ktoré mu túto dvojitú rolu umožňuje.

Napriek tomu, že katolícka cirkev vznik rádia podporila, je na nej na rozdiel od mnohých iných náboženských médií nezávislé. Vďaka svojmu postaveniu sa v ostatných rokoch mohlo venovať i témam, ktorým sa iné obdobné médiá vyhýbajú – sexuálnemu zneužívaniu v cirkvi, hospodáreniu diecéz a ďalšie. Jeho hlavnou „misiou“ je tvorba kvalitného obsahu zameraného na veriacich v Česku.

Proglas v ostatnom období každý týždeň počúvalo zhruba 65 tisíc poslucháčov. Redakcia je platená takmer výhradne z príspevkov podporovateľov, ktorých je v súčasnosti približne 35 tisíc. Podarilo sa tak vybudovať firmu s ročným obratom blížiacim sa 1 618 646 €.

„Myšlienka vznikla v lete 1989 z presvedčenia, že až režim padne, kresťania majú právo prevádzkovať svoje médiá,“ spomína Holík s tým, že projekt „vydupal zo zeme“ s pomocou pár priateľov.

„Budeš pomáhať kojiť?“

Zamestnanci či ďalší ľudia pohybujúci sa okolo rádia často hovoria o pozitívnom náboženskom prístupe, o snahe „evanjelizovať“ a „tvoriť dobro“. Lenže koncom minulého roku si mnoho z nich podľa svojich slov uvedomilo, že pri tom všetkom prehliadali problematické správanie riaditeľa a majiteľa rádia.


Autor: Prokop Vodrážka, Deník N.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *