Kategórie
Humanizmus

Vyučujte Darwina, pokiaľ je ešte čas

Žiadajú britskí vedci.

Charles Darwin (1849)
Podobizeň Charlesa Darwina, ktorý prišiel na mnohé predstavy o evolúcii pozorujúc variácie medzi druhmi na ostrovoch Galapágy pri brehoch Ekvádoru.

Ako vedeckú teóriu sa kresťanskí fundamentalisti snažia na britských štátnych školách prezentovať takzvaný kreacionizmus a inteligentný plán. A chcú dosiahnuť, aby bol prednášaný rovnako ako Darwinova teória o vývoji druhov.

Ich tichá, ale intenzívna kampaň primäla tridsať prominentných vedcov – vrátane takých osobností, ako sú sir David Attenborough a biológ Richard Dawkins, k napísaniu petície, v ktorej vyzývajú vládu, aby proti nim zakročila.

Vedci tvrdia, že organizácie ako Truth in Science (Pravda vo vede) povzbudzujú učiteľov, aby zaradili kreacionizmus a inteligentný plán – čo je vlastne len iný názov pre stvorenie človeka Bohom – do výuky vedy.

Sťažujú si, že je „neprijateľné“, aby sa na štátnych školách také názory učili, a aby sa tak podkopávala evolučná teória Charlesa Darwina.

Truth in Science sa ale bráni, že si len „praje zdôrazniť vedeckú nepodloženosť neodarvinizmu a povzbudzovať ku kritickejšiemu prístupu vo výuke evolúcie na školách a univerzitách“.

Dinosaury boli na Noemovej arche

Kreacionisti tvrdia, že náš svet bol stvorený iba pred 10 000 rokmi, a veria, že dinosaury a ľudia žili pred potopou na Zemi spoločne. Potopu datujú do roku 1600 po stvorení sveta.

Vyhlasujú ďalej, že dinosaury boli spolu s ostatnými zvieratami na Noemovej arche, ale neskôr vymreli kvôli klimatickým zmenám, ktoré nastali po potope. Tá podľa nich vysvetľuje, prečo vznikli sedimentové horniny a prečo sú v nich fosílie.

Spomínané dinosaury vyhynuli, pretože sa nedokázali adaptovať na zníženie objemu kyslíka vo vzduchu, ktoré nasledovalo po tejto biblickej katastrofe.

Kreacionisti nevylučujú v zásade evolúciu, ale len v rámci druhu, a tvrdia, že je riadená nejakou nadzemskou bytosťou, ktorej počínanie je vedené vopred pripraveným inteligentným plánom.

Podľa nich „nemožno na základe extrapolácie zmien v rámci jedného druhu vyhlasovať, že sa nejaké stvorenie ako opica môže zmeniť na človeka“.

Namietajú, že stúpenci evolúcie nemajú stále pre svoju teóriu žiadny faktický dôkaz.

„Väčšina vedcov verí v evolúciu, pretože veria, že väčšina vedcov verí v evolúciu,“ vyhlásil pohŕdavo evanjelikálny kazateľ Brian Edwards.

Kreacionisti obviňujú Darwina, že je „kmotrom Hitlera a Stalina“, pretože podľa ich názoru svojimi teóriami umožnil vznik eugeniky, nacizmu i materialistického komunizmu.

Darvinisti bijú na poplach

Britské ministerstvo školstva podľa listu The Guardian hovorí, že všetky štátne školy musia mať vyvážené osnovy a že kreacionizmus by nemal byť prednášaný ako vedecký fakt.

Nedisponuje však presnými údajmi o tom, na koľkých školách a v akom rozsahu sa tento názor učí. Britská humanistická spoločnosť (BHA), ktorá má ku kreacionizmu zásadné výhrady, tvrdí:

„Chceme, aby práve toto bolo monitorované.“

Podľa BHA celý rad škôl stále učí kreacionistické myšlienky namiesto preukázaných vedeckých faktov. Dvadsať percent britských študentov uviedlo, že na základnej škole im bol prednášaný kreacionizmus a inteligentný plán ako vedecká pravda.

Materiály od kreacionistických spoločností ako Truth of Science sa na britských štátnych školách stále používajú.

Darvinisti majú dôvod k obavám, pretože podľa prieskumu z roku 2009 sa viac než 50 percent dospelých Britov domnieva, že kreacionizmus by mal byť na školách vyučovaný spolu s evolúciou ako vedecká teória.

Biológ Dawkins, ktorý je skalným odporcom kreacionizmu, preto požaduje, aby sa v Británii Darwinovu evolúciu druhov deti učili už od prvého ročníka základnej školy.

„Musíme prestať nazývať evolúciu teóriou… Je tak solídne demonštrovaná ako ktorýkoľvek iný vedecký fakt,“ argumentuje.

Výuka evolúcie nie je v Spojenom kráľovstve na základnej škole povinná. Labouristická vláda v roku 2009 prijala návrh zaradiť tento predmet do osnov, ale prehrala o rok neskôr voľby.

Nová vládna koalícia, zložená z konzervatívcov a liberálnych demokratov, poverila ministerstvo školstva, aby celú záležitosť znovu posúdilo.


Prečítajte aj:

Autor: Václav Viták, Aktuálně.cz, Učte Darwina, dokud je ještě čas, žádají britští vědci, 20. 9. 2011.

Aktuálně.cz je prvý čiste internetový spravodajský denník v Českej republike. Denník je držiteľom ocenenia Krištáľová lupa za internetový projekt roku (2006).

Článok bol pôvodne uverejnený 22. 9. 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *