Kategórie
Osobné

Prekvapenie

(Poviedka.)

Bublifuk

Vždy som si potrpel na to, dávať manželke pod stromček celkom netradičné darčeky, ako napríklad: snežnice, hasák, cepín, tlakomer, alebo aj sadu koliesok do korčule in-line. Vzhľadom k tomu, že manželka nie je športovkyňa, ani kutilsky založená (ja takisto nie), bola zakaždým primerane v šoku.

Najväčšie prekvapenie som však pripravil pred rokom, keď som si prečítal ponukový katalóg erotického tovaru, vložený do jedného časopisu. Zaujal ma totiž balíček, s obchodným názvom „Prekvapenie“, sľubujúci pätnásť druhov vibrátorov, afrodiziák, prezervatívov, pornočasopisov, či bielizne, to všetko za necelú tisícku. Prekonal som teda žiarlivosť na vibrátory a „Prekvapenie“ objednal.

Balíček prišiel tak krásne zabalený, že som ho ani nerozbaľoval. Navyše bol označený diskrétnym štítkom obchodu s hračkami, čo mi prišlo veľmi vtipné, a tak som len pripísal: „Pre Ivetku“, a tešil sa, aké to bude prekvapenie, to Prekvapenie.

A bolo! Nastal deň vianočný, deň obdarovania a celá rodina stala po večeri pri stromčeku. Úlohy rozdať darčeky sa ujala staršia, osemročná dcéra. Vyberala spod stromčeka balíčky, čítala menovky a rozdávala ich. Samozrejme, každý hneď rozbaľoval to, čo práve dostal, a staršia dcéra čítala: „Pre mamičku, pre otecka, pre Kordulku (mladšia princezná), pre mňa“ a tak ďalej, až vzala do ruky Prekvapenie, a zajasala: „Jé, to je pre mňa!“ a než som stačil akokoľvek zasiahnuť, balík rozbalila a úžasne hľadela do jeho útrob.

V tej chvíli mi došlo, aká to bola hlúposť dávať staršej dcére meno po matke – Iveta a vrhol som sa na balík, aby som ešte zachránil, čo sa dá. „Ocko, na čo to všetko je?“ pýtala sa malá Ivetka. „Na nič,“ odpovedal som, pretože som jej v tej chvíli nedokázal vysvetliť, na čo je dobrá krabica plná bublifukov.

emotikon

Autor: Ladislav Kratochvíl, prevádzkovateľ webu osôb so sluchovým postihnutím Kochlear.

Z češtiny do slovenčiny preložil (a mierne upravil) Ján Parada.

Poviedka bola pôvodne uverejnená 21. 12. 2010.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *