Vyžaduje o 70 % menej pôdy ako mäso.
Zabudnite na hamburgery pestované v laboratóriu. Je tu nová geneticky upravená huba a očakáva sa, že bude formovať budúcnosť udržateľných potravín.
Výskumníci v Číne predstavili hubu modifikovanú technológiou génovej úpravy CRISPR, ktorá nielen chutí ako mäso, ale tiež znižuje vplyv výroby na životné prostredie o 61 percent.
Tím z Univerzity Ťiang-nan vo Wu-si v Číne v tejto práci dosiahol génovú úpravu Fusarium venenatum – bežného zdroja mykoproteínov – bez zavedenia akejkoľvek cudzej DNA. Výsledkom je kmeň superhuby s názvom FCPD, ktorý sa ľahšie trávi a jeho výroba je oveľa efektívnejšia.
„Existuje všeobecný dopyt po lepších a udržateľnejších bielkovinách v potravinárstve. Úpravou jej génov sme úspešne vytvorili hubu nielen výživnejšiu, ale aj ekologickejšiu,“ povedal Siao Liou, zodpovedný autor.
Autor: Veda na dosah.
