Kategórie
Veda

Prečo majú kukučky tak rozmanito sfarbené vajcia?

Pre kukučku je otázkou prežitia, aby jej vajíčka čo naj­ver­nej­šie napodobili vajcia hostiteľa – musia totiž zvládnuť imitovať vzhľad desiatok rôznych druhov spevavcov.

Akademie věd České republiky

Nový medzinárodný výskum ukázal, že podkladovú farbu škrupinky u kukučky obecnej určujú gény dedené vý­hrad­ne po samiciach, zatiaľ čo u kukučky východnej sa na tvorbe škvrnitosti môžu podieľať i gény otcovské.

Tajomstvo kukučích vajec
Tajomstvo kukučích vajec.

Pre hostiteľov je farba škrupinky hlavným vodidlom k od­ha­le­niu podvrhnutého vajca, zatiaľ čo škvrnitosť jemne dolaďuje detailnú podobu mimikry.

„Pracovali sme s bezprecedentne rozsiahlym súborom: išlo o stovky jedincov z jedenástich rás a celo­kon­ti­nen­tál­ne­ho pokrytia. To nám umožnilo oddeliť vplyv gén zdedených iba po materskej línii od génov zdedených od oboch pohlaví,“ hovorí Michal Šulc, spoluautor štúdie z ÚBO AV ČR.

Kukučia stratégia

Kukučka obecná je hniezdny parazit. Svoje vajcia kladie do hniezd iných spevavcov a spolieha sa na to, že hostiteľ podvrhnuté vajce neodhalí. Každá samica znáša po celý život rovnaký „typ“ vajcia a špecializuje sa na kon­krét­ne­ho hostiteľa, u nás najmä na trsteniariky (Acrocephalus), čo vedie k vzniku tzv. kukučích rás – skupín odlišujúcich sa farbou a škvrnitosťou vajec. Matersky viazaná de­dič­nosť podkladovej farby pomáha udržať túto špecializáciu naprieč generáciami, napriek tomu, že sa samci pária so samicami rôznych rás.

Evolučný závod medzi hostiteľom a parazitom

Pre hostiteľa je podkladová farba hlavným vodidlom k odhaleniu podvrhnutého vajcia. Škvrnitosť potom slúži k jemnému doladeniu mimikry.

„Podkladová farba je základní ‚kľúč‘, ktorý musí sedieť. Škvrnitosť je potom jemné ladenie. Dáva zmysel, že evolúcia ponechala priestor pre drobné odchýlky, ktoré môžu napomáhať prispôsobovaniu sa rôznym hos­ti­te­ľom,“ uzatvára Petr Procházka z ÚBO AV ČR.

Pozri článok: Tajomstvo kukučích vajec: samice určujú farbu, otcovia môžu ovplyvniť škvrnitosť.


Autor: Akadémia vied ČR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *