Kategórie
Tlačové správy

Tradičný chlieb z novej úrody odovzdali ministrovi pôdohospodárstva Richardovi Takáčovi

Pri príležitosti Svetového dňa potravín a blížiaceho sa Svetového dňa chleba odovzdali dnes zástupcovia Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richardovi Takáčovi symbolický chlieb z tohoročnej úrody.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

Slávnostné odovzdanie sa uskutočnilo na Úrade vlády SR pred začiatkom rokovania vlády.

Chlieb ako symbol života, práce a úrody má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Gestom odovzdania sa pekári kaž­do­roč­ne pripomínajú vláde aj verejnosti ako dôležitá súčasť potravinového reťazca, ktorý spája slovenské polia, mlyny a pekárne.

„Dnes som s vďakou prijal chlieb z novej úrody, ktorý tradične odovzdali zástupcovia Zväzu pekárov, cuk­rá­rov a cestovinárov Slovenska. Nie je to len obyčajný chlieb – je to symbol poctivej práce slovenských rúk, úrody našich polí a remeselnej zručnosti, ktorá si za­slú­ži rešpekt aj podporu,“ uviedol minister pôdo­hos­po­dár­stva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Podľa ministra si Slovensko musí vážiť všetkých, ktorí sa podieľajú na výrobe potravín – od farmárov až po pe­ká­rov.

„Na Slovensku si chceme vážiť tých, ktorí nás den­no­den­ne živia – farmárov, pekárov, potravinárov. Preto robíme všetko pre to, aby mali spravodlivé podmienky, férové ceny a istotu, že ich úsilie má zmysel. Chlieb spája ľudí. A nech je aj dnes pripomienkou toho, že bez práce našich poľnohospodárov a výrobcov by nebolo života ani stability,“ doplnil minister.

Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska zdru­žu­je viac ako 80 pekárskych, cukrárskych a ces­to­vi­nár­skych podnikov, ktoré zamestnávajú vyše 12-tisíc pracovníkov. Predseda predstavenstva Milan Lapšanský pri tejto prí­le­ži­tos­ti zdôraznil význam podpory slovenských výrobkov.

„Aj pekári na Slovensku si pripomínajú týmto gestom vláde dôležitosť nášho sektora a strategickosť tejto naj­dô­le­ži­tej­šej funkčnej vertikály. Od poľa, cez mlyny a pekárne sa dostáva chlieb a pečivo k slovenským spo­tre­bi­te­ľom vďaka viac ako 12 000 ľuďom, ktorí sa na jeho výrobe zúčastňujú. Vyzývame slovenských spo­tre­bi­te­ľov, aby siahali po tom skutočne kvalitnom, do­má­com, slovenskom chlebe, zo slo­ven­skej múky a zo slo­ven­skej pšenice. Pretože marketing zahraničných re­ťaz­cov neraz cielene cudzí pôvod predávaného chleba a pečiva skrýva,“ uviedol Lapšanský.

Symbolické odovzdanie chleba z novej úrody patrí k dlhoročným tradíciám slovenských pekárov a pripomína význam domácej produkcie, potravinovej sebestačnosti a práce ľudí, ktorí stoja za každodenným chlebom na našich stoloch.


Autor: odbor komunikácie MPRV SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *