Kategórie
Humanizmus

Od 1. januára 2022 platí Lex reťaze

Účinnosť nadobudol Zákon 272/2021 Z. z. z 22. júna 2021, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti.

Nie reťaziam!

Počnúc 1. januárom 2022 tak psy narodené po tomto dátume nebude možné v chovnom zariadení, t. j. byt, dom, dvor alebo akékoľvek miesto/priestor, kde je zviera dočasne alebo trvalo chované/držané, chovať a držať uviazané prostriedkom na uväzovanie.

Možné bude len krátkodobé uviazanie psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru, kŕmenia a ošetrovania. Výnimky zo zákazu tiež budú platiť v prípade chovu/držby nebezpečného psa (pes, ktorý v minulosti pohrýzol alebo poranil človeka podľa zákona 282/2002), nie však gravidnej/dojčiacej suky, chorého psa a šteňa do 6 mesiacov. Uviazať bude možné aj služobného psa (v službách polície, vojakov, colníkov, justičnej stráže) a psa na osobitný účel (záchranársky, pastiersky, poľovný, v horskej službe a SBS) počas stráženia či pracovnej činnosti, na ktorú je pes určený, a počas výcviku.

Pre psy narodené pred 1. januárom 2022 začína zákon platiť 1. januára 2024. Dvojročné prechodné obdobie má vlastníkom a držiteľom psov dať dostatok času na zmenu chovných podmienok, napr. postaviť plot.

Pavla Dugovičová, predsedníčka Slobody zvierat:

„Napriek veľkým kompromisom, ide o obrovské víťazstvo pre psy na Slovensku. Od januára si bude musieť každý, kto plánuje psíka, uvedomiť, že reťaz už nie je cesta. Veríme, že zákon prinesie viac rozvahy a zodpovednosti. Zároveň dúfame, že rozviaže ruky RVPS a ochranárom, ktorí psom na reťaziach často nevedeli pomôcť. Posvietiť si však budeme musieť na psy v SBS či pastierske, pre ktoré platia výnimky a často práve tieto trpia na reťaziach v zlých podmienkach.“

Sloboda zvierat na príprave textu zákona spolupracovala a podarilo sa jej presadiť, že psy môžu byť uviazané len na čas nevyhnutný na ošetrenie, kŕmenie a čistenie priestoru. Zmene predchádzala kampaň Nie reťaziam, ktorá upozorňovala na zúfalé životné podmienky slovenských psov na reťaziach. Súčasťou bola petícia, ktorá získala 97-tisíc podpisov. Prieskum agentúry FOCUS ukázal, že zákaz reťazí si praje 62 % Slovákov a Sloveniek.

Silvia Čaňová, koordinátorka kampane:

„Končí sa éra reťazí a s ňou celoživotné utrpenie pre tisíce slovenských psov! Mať psa nie je povinnosť a každý záujemca o psíka by mal vopred zvážiť, či mu vie vytvoriť vhodné podmienky.“

Revíziou by mala prejsť v najbližších týždňoch aj vyhláška o ochrane spoločenských zvierat, ktorá o. i. upravuje aj detaily držania a chovu psov, pripravuje ju Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *