Kategórie
Tlačové správy

Nová štúdia: Vajíčka podporujú dlhší život a znižujú riziko úmrtia o 30 %

Vajcia sú zdrojom bielkovín a rôznych živín, ale aj po­tra­vi­nou podporujúcou dlhovekosť, o čom hovorí najnovšia štúdia.

Ich pravidelná a rozložená konzumácia počas týždňa môže znížiť riziko kardiovaskulárnych aj celkových úmrtí, a to najmä u starších osôb.

Vajíčka podporujú dlhší život a znižujú riziko úmrtia o 30 %

V priebehu rokov sa názor na konzumáciu vajíčok postupne menil. Najprv boli vajcia démonizované pre vysoký obsah cholesterolu a potom prišlo obdobie veľkého dopytu.

Nedávna randomizovaná štúdia dáva ďalší dôvod, prečo často zaradiť vajíčka do svojho jedálnička, a to najmä, ak ste vo veku 70 a viac rokov a želáte si zostať zdravý.

Zníženie rizika úmrtia

Výsledky štúdie ukázali, že dospelí, ktorí jedli vajcia 1 – 6-krát týždenne, mali o 29 % nižšie riziko úmrtia na kar­di­o­vas­ku­lár­ne ochorenia a o 17 % nižšie riziko smrti vo vše­o­bec­nos­ti. Uvedené percentá nie sú vôbec nízke čísla, a to hlavne, ak si vezmeme do úvahy zvyšujúce sa množstvo ochorení spojených s úmrtím u staršej populácie.

Podstatné nie je celkové množstvo vajec, ktoré skon­zu­mu­je­te, ale to, ako často ich jete. Najväčší úžitok prináša rozloženie konzumácie počas celého týždňa, namiesto toho, aby ste ich zjedli naraz niekoľko. Existuje však týždenný limit – šesť vajec. Zjedenie väčšieho množstva by vám už neprinieslo výraznejšie zdravotné benefity.

Zo štúdie: Počas obdobia sledovania – 5,9 roka bolo zdokumentovaných celkovo 1 034 úmrtí vo všeobecnosti (11,8 %). U tých, ktorí kon­zu­mo­va­li vajcia týždenne sa pozorovalo o 29 % nižšie riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne ocho­re­nia (HR (95 % CI): 0,71 [0,54 – 0,92]) a o 17 % nižšie riziko úmrtnosti vo všeobecnosti (HR (95 % CI): 0,83 [0,71 – 0,96]) v porovnaní s tými, ktorí konzumovali vajcia zriedkavo alebo ich nekonzumovali nikdy.

Najhodnotnejší zdroj bielkovín a kľúčových živín

Vajcia sú bohaté na živiny, vrátane vysokokvalitných bielkovín, cholínu potrebného pre zdravie mozgu, vitamínu B12 pre podporu energetického metabolizmu, esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre obnovu a tvorbu svalovej hmoty a enzýmov, omega-3 mastných kyselín, podporujúcich zdravý nervový systém, mozog, oči a imunitu.

Významné sú vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú A, D a K2 nevyhnutné pre dobrý zrak, pevné kosti a imunitnú rovnováhu. Selén obsiahnutý v žĺtku predstavuje silný antioxidant, fosfor tvorí základ kostí a zubov, jód je dôležitý pre správnu činnosť štítnej žľazy a mangán sa podieľa na metabolizme sacharidov.

Pre športovcov a aktívne pracujúcich sú vajíčka zá­klad­ným palivom. Pre starnúcich dospelých, ktorí chcú zostať silní, mobilní a zdraví predstavujú kompletný nutričný balík a ich pravidelný príjem môže navyše prispievať k dlhšiemu životu.

Ak si budete robiť nákupný zoznam či zostavovať jedálny lístok na najbližší týždeň, nezabudnite aj na vajíčka. Čo sa týka množstva živín a navodenia pocitu sýtosti, vajcia výrazne prevyšujú iné potraviny vzhľadom na svoju váhu a právom ich tak môžeme zaradiť medzi najhodnotnejší zdroj bielkovín. A ak k tomu pridáte fakt, že znižujú riziko kardiovaskulárnych aj celkových úmrtí, tak zrazu sa tá omeleta začne javiť úplne inak.


Autor: Novogal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *