Kategórie
Veda

Vedci geneticky upravili hubu na bielkovinovú bombu

Vyžaduje o 70 % menej pôdy ako mäso.

Huba Fusarium venenatum

Zabudnite na hamburgery pestované v laboratóriu. Je tu nová geneticky upravená huba a očakáva sa, že bu­de formovať budúcnosť udržateľných potravín.

Výskumníci v Číne predstavili hubu modifikovanú tech­no­ló­giou génovej úpravy CRISPR, ktorá nielen chutí ako mäso, ale tiež znižuje vplyv výroby na životné prostredie o 61 percent.

Huba Fusarium venenatum po roztrhnutí
Huba Fusarium venenatum po roztrhnutí. Zdroj: Siao Liou.

Tím z Univerzity Ťiang-nan vo Wu-si v Číne v tejto práci dosiahol génovú úpravu Fusarium venenatum – bežného zdroja mykoproteínov – bez zavedenia akejkoľvek cudzej DNA. Výsledkom je kmeň superhuby s názvom FCPD, kto­rý sa ľahšie trávi a jeho výroba je oveľa efektívnejšia.

„Existuje všeobecný dopyt po lepších a udržateľnejších bielkovinách v potravinárstve. Úpravou jej génov sme úspešne vytvorili hubu nielen výživnejšiu, ale aj eko­lo­gic­kej­šiu,“ povedal Siao Liou, zodpovedný autor.


Autor: Veda na dosah.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *