Kategórie
Tlačové správy

Chmeľobranie v Nemšovej

Slovenské chmeliarstvo má potenciál rásť a prinášať vy­so­kú pridanú hodnotu.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

Nemšová – Na Poľnohospodárskom družstve Vlára Nemšová sa dnes uskutočnilo tradičné chmeľobranie za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vi­die­ka Richarda Takáča, Branislava Žideka, predsedu PD Vlára Nemšová, a Vladimíra Machalíka, výkonného riaditeľa Slovenského združenia výrobcov piva a sla­du.

Chmeľ

Účastníci sa stretli priamo pri česačke, kde si mohli poz­rieť proces spracovania chmeľu. Následne sa presunuli na chmeľnicu, kde sa minister osobne zapojil do zberu a s no­vi­nármi absolvoval brífing k súčasnému stavu a bu­dúc­nosti slovenského chmeliarstva.

„Poľnohospodárske družstvo Vlára Nemšová je pre mňa príkladom moderného hospodárenia. Okrem pesto­va­nia chmeľu sa venujú aj živočíšnej výrobe a ich kolektív je mladý a odhodlaný. Chmeľníctvo je síce náročná práca, ale Slovensko má v pestovaní chmeľu ideálne klimatické podmienky a vidím tu veľký potenciál pre jeho rozvoj. V novom strategickom pláne je chmeľ najviac podporovanou plodinou, s viazanou platbou približne 700 eur na hektár. Som presvedčený, že práve diverzifikácia a rozširovanie chmeľníc môže byť jed­ným z pilierov budúcnosti slovenského poľno­hos­po­dár­stva,“ uviedol minister pôdohospodárstva.

Predseda PD Vlára Nemšová Branislav Židek pri­po­me­nul, že napriek nižšej tohoročnej úrode je kvalita výnimočná: „Úroda chmeľu v roku 2025 dosahuje 0,8 tony na hektár, čo je menej ako v roku 2024, avšak do­sa­hu­je vyšší podiel alfa kyselín, kľúčového parametra pre pivovary. O našu produkciu je záujem doma aj v za­hra­ni­čí, vidíme preto možnosti jej rozširovania. Sme presvedčení, že pestovanie chmeľu na Slovensku má obrovský potenciál a prinieslo by prínosy aj pre štát.“

Význam chmeliarstva zdôraznil aj Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu: „Tržby z hektára chmeľu presahujú v priemere 12 500 eur, pri finálnom spracovaní dokonca 20 000 eur a ide o mimoriadne atraktívnu komoditu aj pre ázijské trhy. Zvýšenie výmer chmeľníc by prinieslo Slovensku nielen pridanú hodnotu v domácich pivovaroch, ale aj lepšiu potravinovú bilanciu a prípravu na vstup Ukra­ji­ny do EÚ, keďže táto krajina musí chmeľ pre svoju pro­duk­ciu dovážať.“

Slovenské chmeliarstvo zaznamenalo v uplynulých desaťročiach výrazný útlm – v roku 1993 sa na Slovensku pestovalo 1 300 hektárov chmeľu, dnes je to iba 37 hektárov. Napriek tomu PD Vlára Nemšová a jeho tím mladých pracovníkov dokazujú, že aj v náročných podmienkach má pestovanie chmeľu budúcnosť.

Rozvoj chmeliarstva je dôležitý nielen pre samotných pestovateľov, ale aj pre celé potravinárstvo – od sladovní až po pivovary. Uzavretie celého cyklu „od poľa až na stôl“ je totiž cestou, ako pridaná hodnota ostane na Slovensku a podporí domácu ekonomiku.

Pivo a chmeľ

Autor: Mgr. Lukáš Januv, PhD., hovorca Mi­nis­ter­stva pô­do­hos­po­dár­stva a roz­vo­ja vi­die­ka Slo­ven­skej re­pub­li­ky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *