Kategórie
Tlačové správy

Zelené školy vymysleli, ako dostať deti do škôl bezpečnej aj ekologicky

Začiatok školského roka prináša pre všetky rodiny veľké výzvy. Mení sa nám denný režim a často bývajú rána stresujúce. Riziko vzniku dopravných nehôd je preto oveľa vyššie ako počas prázdnin.

Pedagógovia a deti zapojení do programu Zelená škola sa preto zaoberajú aj problematikou dopravy. Motiváciou je nielen vyššia bezpečnosť, ale aj životné prostredie. Viaceré z nich zaviedli novinky, ktoré majú dokázateľný pozitívny dopad a mohli by byť príkladom aj pre iné školy na Slovensku.

„Doprava sa podieľa na 25 % emisií skleníkových plynov v Európskej únii, pričom pochádzajú najmä z cestnej dopravy. Znečistené ovzdušie má obrovský vplyv na naše zdravie a tiež na klimatickú zmenu, preto by sme sa mali snažiť o prechod na udržateľnejšiu dopravu. O tom všetkom sa učia aj Zelené školy v rámci témy Doprava a ovzdušie,“ vysvetľuje manažérka programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, Zuzana Gallayová.

Tento školský rok je do programu zapojených 212 materských, základných a stredných škôl. Ich krédom je – robíme, čo učíme, a tak ani v téme doprava nezostali pri teoretizovaní. Viaceré z nich zaviedli novinky, ktoré by mohli byť inšpiráciou pre školy inde na Slovensku.

„Žiakov v Babíne na Orave napríklad trápila rušná doprava v okolí školy. Vďaka výučbe, komunikácii s rodičmi, políciou a spolupráci s obecným úradom, sa tam podarilo presvedčiť mnohých rodičov, aby svoje deti nevozili autami. Aktuálne pravidelne do školy dochádza autom o 16 % menej žiakov a učiteľov ako pred 2 rokmi. Navyše, zamestnanci Obecného úradu Babín ráno v čase od 7.00 – 7.30 h dohliadajú na bezpečnosť detí pri prechádzaní cez priechod pre chodcov na hlavnej ceste. Aj vďaka tomu veľa detí chodí do školy pešo alebo na bicykli,“ dodáva Zuzana Gallayová.

Podobne k téme pristúpila napríklad aj ZŠ a MŠ Palín na Zemplíne, kde sa podarilo znížiť počet príchodov do školy autom až o štvrtinu tak, že deti viac chodia peši, alebo ich rodičia využívajú zdieľanú dopravu. V ZŠ Ľudovíta Štúra v Modre dokonca deťom zriadili kolobežkáreň, aby mohli viac využívať tento spôsob dopravy.

„V programe Zelená škola vzdelávame a podporujeme učiteľov, ktorí chcú prinášať envirotémy do praktickej výučby a zapájať žiakov do zmien na školách. Často majú potom samotné deti veľký vplyv na vlastných rodičov, čo sa ukazuje napríklad aj pri tejto téme dopravy,“ uzatvára Zuzana Gallayová, manažérka programu Zelená škola.


Autor: CEEV Živica.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *