Kategórie
Tlačové správy

Market Finesse – marec 2022

INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz.

Market Finesse

Milí priatelia,

mesiac dozadu si mnohí pred obrazovkami televízorov alebo počítačov mysleli, že Putin dostane rozum a ruská invázia na Ukrajine bude len krátka epizóda s istými ekonomickými škodami (a samozrejme stratami na životoch), ale relatívne uspokojivým koncom a návratom vtedy desiatok tisícov utečencov naspäť na rodnú ukrajinskú hrudu. Ešte aj Putin sám sa domnieval, že jeho Barbarossa 21. storočia bude trvať len pár dní.

Ekonomické sankcie a deklarácie o znížení závislosti Európy od ruských fosílnych zdrojov však zatiaľ Kremeľ nepresvedčili. Koniec je v nedohľadne a dnes vieme, že dobrý byť nemôže. Z Ukrajiny odišli už milióny prevažne žien a detí a mnohé mestá (výstižnejšie je domovy), ktoré vyzerajú presne ako tie naše, sa premenili na ruiny. Táto vojna však nie je len o zapojení štátov a ich armád. Vďaka desiatkam miliónov mobilov na Ukrajine a ich pripojeniu na internet majú vďaka sociálnym médiám stovky miliónov, ak nie miliardy ľudí na celej zemeguli na svojich mobiloch vojnové spravodajstvo „naživo“. Vojna sa odohráva vo veľkej miere aj na internete. Decentralizované zapojenie neziskových organizácií a dobrovoľníkov je nevídané – forma pomoci sa rozšírila od pomoci utečencom až po zabezpečovanie logistiky výzbroje a techniky pre ukrajinských vojakov – dokonca aj mimo oficiálne štruktúry štátu.

Aj v tomto čísle Market Finesse samozrejme nájdete texty, ktoré sa venujú ekonomickým aspektom konfliktu. Z textov je zrejmé, že prevažujú negatívne, ale sú tu pre Slovensko aj príležitosti, ako sa dočítate napríklad v článku Infúzia mladých. Veľká časť zodpovednosti v prípade zapojenia utečencov do nášho trhu práce teraz leží na ramenách štátu – ten musí identifikovať a eliminovať byrokratické a administratívne bariéry, také „slovensky typické“ pri zamestnávaní pracovníkov z iných krajín.

V marci sa nám podarila veľká vec. Na Slovensko sme dostali jedného z najznámejších svetových ekonómov súčasnosti – amerického profesora Bryana Caplana. Profesor Caplan je jedným z popredných svetových odborníkov na teóriu verejnej voľby a autorom viacerých bestsellerov, najznámejší je zaiste Mýtus racionálneho voliča, ktorý si v preklade môžete kúpiť aj v slovenských kníhkupectvách. Na Slovensko prišiel rozprávať o svojom pohľade na vysoké školstvo. Ak pravidelne sledujete náš ekonomický vlog Na vŕšku, určite vám neušlo, že sa kolegovia v niekoľkých epizódach venovali Caplanovej knihe „Proces proti vzdelávaniu: Prečo je školstvo stratou času a peňazí“. Provokatívny názov, provokatívne myšlienky. Hoci sú podložené nepriestrelnými dátami a argumentmi, s ktorými súhlasia takmer všetci akademici, keď príde na jeho policy odporúčania (dramaticky zredukovať rozpočty pre vysoké školstvo), zdvihne sa vlna nesúhlasu. Sám sa s úsmevom nazýva v tejto oblasti disidentom.

Nemenej provokatívny bol aj názov verejnej prednášky, ktorú sme prof. Caplanovi zorganizovali v Bratislave: „Prečo chceme viac tituly než vedomosti?“ Uvoľnené pandemické opatrenia umožňujúce plnú kapacitu sály pre nás predstavovali výzvu – dokážeme práve touto témou naplniť aspoň polovicu prednáškovej miestnosti? Na naše veľké prekvapenie sme avizovanú kapacity sály naplnili v priebehu pár dní a pre uspokojenie dopytu sme ju museli navýšiť. V publiku sme privítali zástupcov ministerstiev, zamestnávateľov, ale aj akadémie. Výživná a dlhá diskusia po prednáške bola sladkou odmenou za organizáciu a dôkazom, že vzdelávanie je aj napriek de facto 30-ročnej stagnácii horúcou témou.

Prednáška prof. Bryana Caplana: Prečo chceme viac tituly než vedomosti?

Vzdelávaniu sa venujeme aj my v INESS. Pred pár týždňami sme prezentovali publikáciu s názvom S triezvou hlavou o mzdách učiteľov, v ktorej popisujeme celý rad problémov súčasného odmeňovania učiteľov, ktoré nijako nereflektuje ich kvalitu, pridanú hodnotu pre školu a žiakov, regionálne disparity, a ďalšie. Vysvetľujeme v nej, prečo je plošné odmeňovanie učiteľov nesprávne a navyšovanie rozpočtov na mzdy pri tomto nastavení neprinesie toľko žiadané lepšie vzdelávanie.

Prajem vám všetkým príjemné a inšpiratívne čítanie,
Richard Ďurana.

Pozri: Market Finesse – marec 2022.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *