Vajcia sú zdrojom bielkovín a rôznych živín, ale aj potravinou podporujúcou dlhovekosť, o čom hovorí najnovšia štúdia.
Ich pravidelná a rozložená konzumácia počas týždňa môže znížiť riziko kardiovaskulárnych aj celkových úmrtí, a to najmä u starších osôb.
V priebehu rokov sa názor na konzumáciu vajíčok postupne menil. Najprv boli vajcia démonizované pre vysoký obsah cholesterolu a potom prišlo obdobie veľkého dopytu.
Nedávna randomizovaná štúdia dáva ďalší dôvod, prečo často zaradiť vajíčka do svojho jedálnička, a to najmä, ak ste vo veku 70 a viac rokov a želáte si zostať zdravý.
Zníženie rizika úmrtia
Výsledky štúdie ukázali, že dospelí, ktorí jedli vajcia 1 – 6-krát týždenne, mali o 29 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a o 17 % nižšie riziko smrti vo všeobecnosti. Uvedené percentá nie sú vôbec nízke čísla, a to hlavne, ak si vezmeme do úvahy zvyšujúce sa množstvo ochorení spojených s úmrtím u staršej populácie.
Podstatné nie je celkové množstvo vajec, ktoré skonzumujete, ale to, ako často ich jete. Najväčší úžitok prináša rozloženie konzumácie počas celého týždňa, namiesto toho, aby ste ich zjedli naraz niekoľko. Existuje však týždenný limit – šesť vajec. Zjedenie väčšieho množstva by vám už neprinieslo výraznejšie zdravotné benefity.
Zo štúdie: Počas obdobia sledovania – 5,9 roka bolo zdokumentovaných celkovo 1 034 úmrtí vo všeobecnosti (11,8 %). U tých, ktorí konzumovali vajcia týždenne sa pozorovalo o 29 % nižšie riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia (HR (95 % CI): 0,71 [0,54 – 0,92]) a o 17 % nižšie riziko úmrtnosti vo všeobecnosti (HR (95 % CI): 0,83 [0,71 – 0,96]) v porovnaní s tými, ktorí konzumovali vajcia zriedkavo alebo ich nekonzumovali nikdy.
Najhodnotnejší zdroj bielkovín a kľúčových živín
Vajcia sú bohaté na živiny, vrátane vysokokvalitných bielkovín, cholínu potrebného pre zdravie mozgu, vitamínu B12 pre podporu energetického metabolizmu, esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre obnovu a tvorbu svalovej hmoty a enzýmov, omega-3 mastných kyselín, podporujúcich zdravý nervový systém, mozog, oči a imunitu.
Významné sú vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú A, D a K2 nevyhnutné pre dobrý zrak, pevné kosti a imunitnú rovnováhu. Selén obsiahnutý v žĺtku predstavuje silný antioxidant, fosfor tvorí základ kostí a zubov, jód je dôležitý pre správnu činnosť štítnej žľazy a mangán sa podieľa na metabolizme sacharidov.
Pre športovcov a aktívne pracujúcich sú vajíčka základným palivom. Pre starnúcich dospelých, ktorí chcú zostať silní, mobilní a zdraví predstavujú kompletný nutričný balík a ich pravidelný príjem môže navyše prispievať k dlhšiemu životu.
Ak si budete robiť nákupný zoznam či zostavovať jedálny lístok na najbližší týždeň, nezabudnite aj na vajíčka. Čo sa týka množstva živín a navodenia pocitu sýtosti, vajcia výrazne prevyšujú iné potraviny vzhľadom na svoju váhu a právom ich tak môžeme zaradiť medzi najhodnotnejší zdroj bielkovín. A ak k tomu pridáte fakt, že znižujú riziko kardiovaskulárnych aj celkových úmrtí, tak zrazu sa tá omeleta začne javiť úplne inak.
Autor: Novogal.
