www.humanisti.sk
Webhouse.sk
Podporujeme
Spoločnosť PrometheusEthos – občianske združenie so zameraním na etiku, humanizmus a sekularizmusHumanisti Slovenska – občianske združenieZošity humanistovVladislav Marušic – ALTERNATÍVAAteisti Českej republiky Voľná myšlienka v ČeskuThe BrightsAdam Roman
Spolupracujeme
Kochlear.czÚnia nevidiacich a slabozrakých SlovenskaEurobabička Českej a Slovenskej republikyHoax.skdTest
Iné médiá
Adresa redakcie
e-mailová adresa redakcie
Internetový čas
Internet time: @336
Počítadlo


Spam poison

Salámy Vysočina – pätina v nezávislom teste prepadla

Trvanlivá saláma Vysočina je častou súčasťou výletníckych raňajok i desiat

Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 20 vzoriek týchto salám, aby preveril ich kvalitu. Štyri z testovaných vzoriek v nezávislom teste prepadli kvôli nedodržaniu českej legislatívy. Tri Vysočiny obsahovali viac vody, než dovoľuje vyhláška. Jedna saláma obsahovala menej mäsa, než sa uvádza na obale.

Vysočina patrí medzi trvanlivé salámy, čo znamená, že pri teplote 20 °C musí bez úhony vydržať aspoň 21 dní. Na zvýšenej odolnosti salámy sa okrem tepelného ošetrenia podieľa predovšetkým jej vysušenie. To znižuje množstvo vody dostupné pre nežiaduce mikroorganizmy a bráni im tým v raste. Vyhláška o mäse opisuje mieru správneho vysušenia pomocou tzv. aktivity vody.

„Tri Vysočiny boli nedostatočne vysušené. Išlo o nekrájané salámy značiek Bivoj, Penny/Řezníkův talíř a Steinhauser. Všetky si za prekročenie vyhláškového limitu aktivity vody odniesli celkové nedostatočné ohodnotenie,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Najdôležitejším kritériom analýzy bol obsah a kvalita mäsa. Vyhláška o mäse určuje, že sa Vysočina vyrába z bravčového a hovädzieho mäsa. Koľko mäsa sa má do salámy dať, vyhláška priamo nehovorí. Predpisuje však minimálne 13% obsah tzv. čistých svalových bielkovín. To je možné dosiahnuť len použitím dostatočného množstva mäsa, a navyše musí ísť o mäso s nepríliš vysokým obsahom spojivového tkaniva, napríklad šliach. Tie sa totiž medzi svalové bielkoviny nepočítajú. Aj keď sa výrobky v množstve svalových bielkovín medzi sebou výrazne odlišovali, vo všetkých prípadoch vyhoveli predpisu.

Súčasťou hodnotenia výrobkov bola tiež kontrola údajov na obaloch, najmä obsahu mäsa, soli, tuku a použitia prídavných látok. Obsah celkového mäsa sa v prípade vysočín nevyjadruje v percentách, ale ako hmotnosť mäsa použitého pre výrobu 100 g salámy. Kvôli vysušeniu je hmotnosť výrobku nižšia než hmotnosť použitých surovín.

„Pomocou chemickej analýzy sme nechali v laboratóriu zmerať obsah mäsa. Okrem jedného prípadu odpovedali deklarované údaje na obale skutočnosti. V saláme Krahulík Vysočina Hodice 1967 laboratórium namerala namiesto sľubovaných 133 g mäsa na 100 g salámy len 116 g,“ komentuje Hana Hoffmannová.

A dodáva:

„Tento výrobok navyše zákazníka nepravdivo informoval i o obsahu tuku.“

Pri výrobe údenín sa s konzervačnými látkami často počíta, tradične sa používajú soli s prídavkom dusitanu sodného (E 250). Ten má dve funkcie: chráni údeniny pred šednutím a zaisťuje ich mikrobiálnu bezpečnosť. Cez nesporný technologický význam nemajú dusitany dobrú povesť kvôli zdravotným rizikám. Aj keď 19 vysočín deklarovalo E 250 v zložení, laboratórium jeho pozostatky našla iba u deviatich z nich, navyše len v nízkych koncentráciách.

Pod čiarou

Rady dTestu k dusitanom:

Dusitany sa v údenárskej výrobe v podobe tzv. rýchlosolí používajú už mnoho dekád. Ich ťažiskovými funkciami sú zachovanie ružovej farby mäsa a konzervačný účinok. Za ružovú farbu vďačia šunka či párky schopnosti dusitanov naviazať sa na krvné farbivo v mäse a zablokovať ho pre ďalšie reakcie s kyslíkom, ktorý by viedol k šednutiu výrobku. Rovnako ako v údeninách môžu dusitany blokovať krvné farbivo i v ľudskom tele, čím sa z výhody stáva problém a je to rovnako jeden z dôvodov, prečo by sa údeniny nemali podávať malým deťom. Tie sú totiž voči dusitanom najcitlivejšie.

Ďalším problémom spojeným s dusitanmi sú karcinogénne nitrosamíny. Prirodzene vznikajú reakciou dusitanov s bielkovinami, avšak až pri vyšších teplotách okolo 170 °C. Rizikové je z tohto pohľadu napríklad grilovanie, problému je však možné predchádzať. Stačí nedávať na gril ružové údeniny, ale biele alebo šedé klobásy, do ktorých sa dusitany nepridávajú.

Foto:

Bivoj Vysočina (trvanlivá saláma)Saláma Vysočina (Penny/Řezníkův talíř)Steinhauser (Metrová Vysočina)Hodická Vysočina 1967 (Krahulík)

Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.

dTestdTest
dTest, o.p.s. je najväčšou českou spotrebiteľskou organizáciou, ktorá v ČR pôsobí už od roku 1992. Je vydavateľom spotrebiteľského časopisu dTest, na ktorého stránkach sú publikované výsledky nezávislých a objektívnych testov výrobkov, varovania pred nebezpečnými a zdravotne nevyhovujúcimi výrobkami, informácie o spotrebiteľských právach a poradenstvo, ako tie práva účinne uplatňovať. dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie International Consumer Research and Testing (ICRT) a európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC.
Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 (ČR) – je v prevádzke každý pracovný deň od 9. do 17. hodiny a spotrebitelia na nej môžu konzultovať s právnymi poradcami časopisu dTest najrôznejšie spotrebiteľské problémy, a to za cenu bežnej tarify volania (sadzobníka poplatkov v ČR). Od spustenia v roku 2010 túto možnosť využili už desiatky tisícov spotrebiteľov a poradenská linka časopisu dTest sa tak stala prvou a najvyhľadávanejšou cestou k riešeniam problémov, s ktorými sa zákazníci na trhu stretávajú.
Čerpané z: www.dtest.sk

dTest, 09. 05. 2019 | Prečítané: 159 | Rubrika: Veda a spoločnosť

Webhouse.sk

Webhouse

Odporúčame najlepší webhosting a domény za super ceny!

Iné médiá
Zbierka na ochranu humanistov vo svete
Humanists International crowd-funds for persecuted humanists
Pomôžte humanistom vo svete! Mnohí čelia prenasledovaniu, mučeniu a trestu smrti za svoje presvedčenie. Pozri: Zbierka na ochranu humanistov vo svete.
Anketa
Čítali ste knihu Zakázané ovocie – Etika humanizmu, ktorú napísal Paul Kurtz?

Áno (525 hl.)
 
Nie (389 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 914
Voliči, pozor na Kisku!
Keď klamal v minulosti, bude klamať aj v budúcnosti. Pozri: Kiska povedal: „Nezaložím stranu.“ a Kiska je hanba Slovenska.
Etická výchova
Ako by mala vyzerať etická výchova — alternatíva nábo­ženskej výchovy pre deti bez vyznania? Aký je váš názor?
Nové vo fóre
Brajti
The Brights
K teórii a praxi humanistickej výchovy
K teórii a praxi humanistickej výchovy
Kniha
Sumeri
Dobré knihy
Kniha Zakázané ovocie – Etika humanizmuKniha Nemnožme sa!Thomas Paine – Vek rozumu
Sčítanie ľudí bez náboženského vyznania
Atheist Census
Podporte útulok pre zvieratká
Podporte útulok pre zvieratká v Humennom
Anketa Strom roka
Vytvorené v redakčnom systéme phpRS © Jiří Lukáš | RSS | Návrat hore